Radnici Željeznica Republike Srpske ne odustaju od protesta

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Željeznica Republike Srpske ne odustaju od protesta

Vozovi na prugama u Republici Srpskoj će stati 1. jula. Svih šest sindikata u Železnicama Srpske ne odustaju od protesta koje su najavili zbog neredovnih isplata primanja.

Ni na današnjem sastanku, na koji je pozvao samo tri sindikata, resorni ministar nije uspio da osujeti njihov plan, jer očigledno nije ponudio brzo rešenje.

- Sindikati su i dalje jedinstveni i u petak kad budu protesti mi ćemo biti skupa. Mi smo uputili dopis ministru svih šest sindikata za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pregovore, međutim, onda je traženo samo da naše krovne organizacije traže pregovore - istakao je Milijan Marković, predsednik Sindikata Železnica RS.

Sindikalci traže redovne isplate plata, toplih obroka i troškova prevoza. Zahtevaju da učestvuju u izradi novog pravilnika o sistematizaciji radnih mesta. Ministar Trninić poručuje da je najbolje rešenje da Vlada u postupku restrukturisanja kupi vlasnički udio u Železnicama. Usput je zaratio sa jednim od sindikata pa i ne krije zašto na sastanak nije pozvao predsednika Samostalnog sindikata transportne delatnosti Zlatka Marina.

- Znate vi po medijima ko ima političke nastupe i ko ima političke izjave. Ova dva sindikata mogu doći u svakom momentu, trećeg lidera neću primiti bez javnog izvinjenja u medijima - kategoričan je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

A Marin u telefonskom razgovoru za ATV poručuje da se neće izvinjavati jer nije davao političke izjave. Tvrdi da mu ministar zamera što je bio na protestu opozicije u Prijedoru zbog prodaje RŽR Ljubija. Time je samo, kaže, htio i da ukaže na loše stanje u Železnicama. A da će stanje biti bolje, uverava ih i generalni direktor.

- Iduće sedmice uz obećanja naših komitenata dužnika da će izmiriti obaveze i mi ćemo skupiti novac za isplatu plate za peti mesec - rekao je Dragan Savanović, direktor Železnica RS.

Savanović poručuje radnicima da budu strpljivi, jer su prilivi smanjeni zbog manjeg obima posla. Protesti su, kaže, bespotrebni i samo nanose štetu imidžu preduzeća. Ipak, radnici će sat vremena štrajkovati i to u Novom Gradu, Prijedoru i Banjaluci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.