Radnici Ikarbusa ispred Agencije za privatizaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2009, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Ikarbusa" ispred Agencije za privatizaciju

BEOGRAD - Radnici "Ikarbusa" okupili su se danas ispred Agencije za privatizacju tražeći poništenje ugovora o privatizaciji tog preduzeća.

Ispred Agencije za privatizaciju na Terazijama danas štrajkuju i radnici preduzeća "Zastava elektro" iz Rače tražeći reviziju kupoprodajnog ugovora, kao i isplatu zaostalih zarada i uplatu doprinosa za penziono osiguranje.

Predsednik Štrajkačkog odbora "Ikarbusa" Velimir Gligorić rekao je novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da na današnji dan ističe godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji tog preduzeća ukrajinskoj firmi "Avtodetal-servis", a još tri meseca je ostalo do ispunjenja obaveza, a to su kontinuitet proizvodnje koje nema i isplata ličnih dohodaka i svih davanja zaposlenima.

On je naveo da radnici "Ikarbusa" ne očekuju veliku pomoć od vladinih radnih grupa koje će donositi mere za pomoć radnicima i sprečavanje štrajkova.

"Mi nismo došli pred Agenciju i išli kod ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića da bi tražili 5.000 dinara", rekao je on i naglasio da radnicima "Ikarbusa" nije potrebna interventa mera vlade Srbije koja namerava da tako ugasi požar, već dugoročno rešenje problema.

Gligorić je ocenio da "Ikarbus" treba Beogradu i Srbiji i da bi sa manjim smanjenjem zaposlenih koji žele da napuste firmu, preduzeće moglo da posluje rentabilno.

On je naveo i da se već ostvaruju kontakti sa drugim firmama i da se razmišlja o udruživanju i omasovljenju protesta.

Oko 700 radnika "Ikarbusa" stupilo je u generalni štrajk 1. jula zahtevajući da im se isplate zaostale zarade i uplate svi doprinosi. Oni su od početka godine primili samo dve zarade, i kako tvrde, ugrožena im je egzistencija.

Ugovorom o prodaji "Ikarbusa" koji je sklopljen 11. avgusta prošle godine, sa ruskom kompanijom "Avotodetal-servis" bilo je predviđeno da Rusi za paket akcija ove beogradske fabrike autobusa i specijalnih vozila izdvoje 7,2 miliona evra i da u prvoj godini investiraju 1,4 miliona evra.

"Ikarbus" je akcionarsko društvo sa 730 zaposlenih i do sada je bio lider je u proizvodnji autobusa u jugoistočnoj Evropi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

I radnici "Ikarbusa" ispred Agencije za privatizaciju

Izvor: S media, 11.Avg.2009

Radnici "Ikarbusa" okupili su se danas ispred Agencije za privatizacju tražeći poništenje ugovora o privatizaciji tog preduzeća. ..Ispred Agencije za privatizaciju na Terazijama danas štrajkuju i radnici preduzeća "Zastava elektro" iz Rače tražeći reviziju kupoprodajnog ugovora, kao i isplatu...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.