Radnici 8. oktobra čekaju neisplaćene zarade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici 8. oktobra čekaju neisplaćene zarade

BEČEJ -

Pedesetsešestogodišnji Marko Tomašević iz Bečeja jedan je od devedesetak radnika Fabrike nameštaja "8. oktobar" koji, i pored pravosnažnih sudskih presuda čeka na pravdu – neisplaćene plate i gotovo pet godina neupisanog radnog staža. I Marko je, kao i njegove kolege, kolateralna šteta još jedne od brojnih privatizacija iza koje su ostali dugovi i besposleni drugovi.

"Duguju mi oko 560 hiljada dinara. Ne znam tačno koliko je to plata jer smo dobijali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << plate u delićima od pet do deset hiljada dinara", ističe Marko Tomašević, mehaničar u "8. oktobru".

Marko živi sa suprugom od njenog minimalca u PIK-u Bečej u stečaju, a iz Sindikalne organizacije, propalog "8. oktobra" kažu da je mnogo bivših "oktobarovaca" koji krpe kraj s krajem.

"U jedno vreme bilo je zaposleno i 450 radnika. Do privatizacije bilo je 130 radnika a stečaj je sačekalo 70 radnika", ističe Tomislav Šljivančanin, predsednik Sindikata FN "8. oktobar" iz Bečeja.

Za neisplaćene lične dohotke zaposleni potražuju oko 130 miliona dinara i preko 437 godina radnog staža.

"Svakom radniku od 2004. godine u etapama duguje se od nekoliko meseci pa skoro do čitave godine. Jedino onima koji su odlazili u penziju nekako smo povezivali radni staž", navodi, Tomislav Šljivančanin, predsednik Sindikata FN "8. oktobar".

Pisali su, kažu, svima od lokalne do republičke vlasti i ni od koga nisu dobili čak ni odgovor. Ipak, veruju da će država nešto učiniti da pravosnažne presude, koje su ih debelo koštale, ne odu u vetar.

Ne tako davno kroz ove hale se jedva moglo proći od nameštaja, repromaterijala i radnika koji su radili punom parom. Jer nameštaj "8. oktobra" se tražio ne samo u našoj zemlji već i u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama.

Danas hale zvrje prazno i služe kao sklonište pticama i beskućnicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.