Radnica Jure: Treba dodati samo još nešto VIDEO

Izvor: B92, 02.Dec.2016, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnica "Jure": Treba dodati samo još nešto VIDEO

Obrt u slučaju samohrane majke, obolele od karcinoma, kojoj je usred bitke za život iz kompanije Jura rečeno da joj je istekao ugovor i da neće dobiti novi.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da će Violeta Petrović dobiti novi ugovor od kompanije "Jura", a ona kaže da je srećna zbog toga i poručuje da treba promeniti zakon.

"Treba dodati tamo još nešto u toj rečenici, to nešto što nedostaje sad u ovom mom slučaju", kazala je Violeta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ona je u niškoj "Juri" radila godinu i po, odnosno tri puta po šest meseci, a na bolovanju je od oktobra zbog dijagnoze - karcinom dojke.

Sindikalci podsećaju i poslodavce i državu da postoje zakonom propisani razlozi za zapošljavanje na određeno vreme. Odnosno kada poslodavac ne može da završi posao na vreme ili ima specijalne uslove.

"Onda prihvata radnike na određeno vreme i taj ugovor može maksimalno da traje 24 meseca. Ovde kod 'Jure' ja verujem da ne postoj tako nešto jer 90 odsto radnika radi pod takvim uslovima u 'Juri'. Nemoguće da baš za 90 odsto ljudi nema posla a da se primaju za tako privremene poslove. Druga stvar i pitanje za državu. ako je država dala 'Juri/' 7.000 evra za njeno radno mesto i ona bila u obavezi da najmanje tri godine drži tu radnicu u radnom odnosu kako je moguće da bez ikakvog razloga ona dobije otkaz odnosno da joj se ne produži radni vek", navodi Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Slučaj Violete Petrović je primer toga kako je Zakon nakaradan, smatraju u Nezavisnosti.

"Ovo je sada primer kako je zakon uništio ljudsko dostojanstvo. Sve ove izjave koje su date, sve ove reakcije i društva u celini i organizacija, sindikata - svi sindikati su podržali da se njoj na neki način vrati to dostojanstvo i taj radni odnos - upućene su prema društvu i prema ministartsvu i prema poslodavcu da učini jedan taj korak, da taj korak bude u cilju da se Violeti vrati to", kaže Dragan Milanović Pivac, potredsednik UGS Nezavisnost.

Podsetimo, Violeta je juče za B92 ispričala da je noć nakon treće hemoterapije, dobila lošu vest - iz kompanije u kojoj je radila.

"Preživela sam tu noć i 30. ujutru, kad sam mislila da je sve u redu, dobila sam telefonski poziv iz Jure i obaveštenje da sam dobila otkaz. Rekli su mi da je meni tog dana istekao ugovor od 18 meseci i da mi neće biti produžen. Ja sam ih pitala da li oni znaju da sam ja na bolovanju, da imam karcinom dojke i da nisam sposobna za rad sada, a oni su kazali - žao nam je što ste vi bolesni, ali neće vam biti produžen ugovor, dođite da potpišete i uzmete dokumenta", rekla Violeta.

Poslovodstvo kompanije "Jura" navodi da nisu bili svesni okolnosti i specifične situacije u kojoj se Violeta našla, nakon što joj je istekao ugovor koji je imala na određeno vreme, a u međuvremenu je obolela od karcinoma, preneo je danas gradonačelnik Niša.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.