Radikalski raskol kao ohrabrujući signal

Izvor: Blic, 12.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikalski raskol kao ohrabrujući signal

Uprkos sve učestalijim glasovima poslednjih meseci o ozbiljnim političkim previranjima, pa i sukobima unutar SRS, ostavka njenog „prvog čoveka u zemlji" i šefa poslaničkog kluba T. Nikolića predstavlja veliko iznenađenje. Taj događaj će nesumnjivo proizvesti krupne političke posledice u radikalskom taboru, a samim tim, u određenoj meri, i na političkoj sceni Srbije. O tome govori činjenica da je već došlo do formiranja novog poslaničkog kluba na čelu sa T. Nikolićem, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << broji 18 članova. Samim tim, SRS više nije najjača parlamentarna stranka.

Sada slede najavljene disciplinske mere rukovodstva SRS, u vidu isključenja „otcepljenih" radikala iz SRS (ako eventualno ne pobedi Nikolićeva politika) i zahteva da budu lišeni poslaničkih mandata. To, zatim, neminovno vodi stvaranju nove, Nikolićeve, takođe radikalske stranke, koja će nesumnjivo biti manje ideološki i politički ekstremna, autistična i antievropska od Šešeljeve.

Od odlaska V. Šešelja u Hag (februar 2003) radikali su, najviše zahvaljujući Nikoliću, na svim izborima stalno jačali svoju snagu i broj pristalica. Zahvaljujući nesumnjivoj političkoj veštini T. Nikolića i njegovom sve autonomnijem i tolerantnijem vođenju stranačke politike, SRS je primetno kultivisala svoje javno delovanje. Izuzetak su bili, pre svega, koliko agresivni i primitivni, toliko i smešni Šešeljevi imitatori i imitatorke u Skupštini. Oni će se i sada isto tako grubo i prljavo obrušiti na Nikolića kao „izdajnika", kao do juče na predsednika Republike, B. Tadića.

Naime, kad je Vlada, na iznenađenje Šešelja i njegovih pristalica, prihvatila amandman radikala, Šešelj je hitno aktivirao svoj „testament" u vidu političke direktive kojom je zabranio glasanje za Sporazum sa EU. Šešelj je, verovatno, jedva i čekao upravo takvu priliku da izvuče „tepih ispod nogu" Nikoliću, da ga dezavuiše i javno ponizi i tako praktično prinudi na ostavku. Tako je posle isključenja „nedisciplinovane" M. Gojković iz stranke, nužno došao na red za „odstrel" i T. Nikolić kao realno sve opasnija pretnja Šešeljevoj ekstremističkoj politici, a time i njegovom stranačkom prestolu.

Srećna okolnost za T. Nikolića i grupu poslanika iz njegovog novog poslaničkog kluba je što neće biti lišeni poslaničkih mandata. Naime, njihove ranije potpisane blanko ostavke ne mogu biti aktivirane, jer su bile kod T. Nikolića kao šefa stranke i poslaničkog kluba, a on ih je „izgubio" čim je odlučio da podnese ostavku.

Neposredne, a naročito dugoročne posledice raskola u SRS u suštini će se pozitivno odraziti na politički život u Srbiji. Pre svega, realno je očekivati da će nova stranka, na čelu sa T. Nikolićem, iako takođe sa „tvrdom" nacionalnom politikom, biti lišena šešeljevske patološke mržnje prema političkim neistomišljenicima, ekstremnog nacionalizma i ksenofobije. Takođe je realno očekivati još agresivniju i prljaviju političku retoriku Šešeljevih pristalica protiv T. Nikolića i B. Tadića. Ali, njihovo delovanje u Skupštini i javnosti uopšte biće velikim delom lišeno političke težine, ubedljivosti, pa i racionalnosti koju joj je, uz sve mane, pre svih obezbeđivao T. Nikolić. Nema sumnje, takođe, da Šešelj iz haškog zatvora ne može uspešno voditi stranku, pogotovo pripremati njene glavne nastupe u Skupštini u vezi sa velikim brojem složenih pitanja koja iskrsavaju uoči i u toku same poslaničke rasprave. To, svakako, ne mogu, kao Nikolić, osigurati najgori među njima, koji će sada preuzeti tekuće rukovođenje strankom, a čija glavna specijalnost i „argumenti" su uvrede, klevete i kletve.

Formiranjem nove, Nikolićeve stranke doći će do jačanja bloka partija demokratsko-nacionalnog desnog centra i do postepenog svođenja ultranacionalističkih i antievropskih političkih snaga, koja oličava Šešelj, na evropske standarde. Iako se to neće dogoditi u kratkom roku, pogotovo što pod Šešeljevom vlašću SRS ne može biti demokratizovana, taj demokratski i proevropski politički proces se ne može zaustaviti. Ponajmanje kletvama koje su proizvod političke nemoći, nekulture, patološke mržnje i nemorala.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.