Radikali u skupštini traže ukidanje javnih izvršitelja

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jul.2019, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali u skupštini traže ukidanje javnih izvršitelja

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) izneli su danas u Skupštini Srbije niz kritika na rad javnih izvršitelja i ponovili poziv ministarki pravde Nelu Kuburović da povuče predlog zakona koji se bavi tim pitanjem i postupak izvršenja vrati u sudove.

U okviru rasprave o amandmanima na predlog izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju, poslanica SRS Vjerica Radeta predložila je da ta stranka do jeseni sačini novi predlog zakona kojim se izvršitelji ukidaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

"Mi ćemo izvršenje vratiti u sud, a vi možete sve vaše izvršitelje zaposliti u sudovima, pa da vidimo koliko će biti revnosni kada rade za platu", rekla je Radeta.

Ona je dodala da aktuelna vlada štiti javne izvršitelje koji su, kako je rekla, "zlo i banda koja ne zna šta će sa novcem opljačkanim kroz naknade".

Poslanici SRS su ponovili da neefikasnost sudova ne može biti razlog za postojanje javnih izvršitelja, jer "zašto onda neko ne pozove ljude koji su završili kurs prve pomoći, da pomognu kako bi se smanjile liste čekanja u bolnicama".

Ministarka pravde Nela Kuburović je odgovorila da radikali već tri dana pokušavaju da banalizuju postupak izvršenja, a to je u stvari kruna ostvarenja građanskih prava utvrđenih sudskom presudom.

Kuburović je demantovala navode da je 2017. godine na ime duga oduzeto 3.770 stambenih jedinica, već je to, kaže, ukupan broj nepokretnosti među kojima je i poslovni prostor ili zemljište.

"Da je dužnik ispunio svoju obavezu dobrovoljno, do troškova postupka ne bi ni došlo", istakla je ministarka.

Poslanik SRS Milorad Mirčić je zamerio vladi i ministarki da joj je nebitno šta narod misli, "dok se slažu ambasade, Sonja Liht i Nataša Kandić".

"Džabe mi ukazujemo da je zakon loš, ministarka ne pridaje značaj žrtvama ovog nakaradnog sistema. Bitno je šta misli zapad a naročito je važan stav NALED-a", tvrdi Mirčić.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Neđo Jovanović istakao je da nije dobro da se u Parlamentu vodi hajka protiv izvršitelja, jer oni izvršavaju naloge koje dobiju od suda.

Marjan Rističević iz Narodne seljačke stranke apelovao je da se posebno povede računa o poljoprivrednicima kojima se, kada upadnu u dugove, oduzima zemljište, a "ako izgube njivu oni gube sredstvo za rad".

Posle amandmana na predlog zakona o izvršenju, poslanici će razmatrati amandmane na predlog izmene zakona o izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a glasanje o svim tačkama dnevnog reda među kojima je i izbor novog poverenika za informacije od javnog značaja, najavljeno je za petak.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.