Izvor: B92, 25.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUZIC: NEMA OPSTRUKCIJA U EPS-U, STRUJE JEDNOSTAVNO NEMA

Predstavnik Elektroprivrede Srbije Slobodan Ruzic izjavio je da u EPS-u nema nikakvih opstrukcija kada je rec o redukcijama elektricne energije. "Te optuzbe su neosnovane. Rec je o hronicnom nedostatku elektricne energije, koji ce, ako se ne pristupi racionalizaciji potrosnje, iz godine u godinu rasti do neverovatnih razmera", rekao je Ruzic novosadskoj "Vojvodini". Ruzic, koga "Vojvodina" predstavlja kao "jednog od autora novog tarifnog sistema EPS", naveo je da EPS vec godinama nije u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanju da iz proizvodnih kapaciteta u Srbiji pokrije potrosnju struje i dodao da trenutno nema nikakvog uvoza ili razmene, "niti je realno ocekivati da bi se neko s nama upustio u takav posao". "Tokom prosle grejne sezone pozajmili smo 1,7 milijardi kilovatcasova elektricne energije, uglavnom od Grcke, dok je drugi deo elektricne energije kupljen od Republike Srpske. Grcima pozajmicu nismo vratili, a Republici Srpskoj struju nismo platili", naveo je Ruzic.

On je kazao da su domace akumulacije potpuno ispraznjene, zbog cega ne postoji mogucnost zaduzivanja po principu razmene, jer tu struju EPS ne moze da vrati. "U odnosu na proslu godinu, deficit elektricne energije se udvostrucio i ukoliko ne budu uvezene dovoljne kolicine gasa, nama ce nedostajati u sezoni oko 3,1 milijardi kilovatcasova elektricne energije, a ako gasa bude, nedostajace nam 2,5 milijardi", naveo je Ruzic. On je rekao da je EPS u teskoj situaciji i zbog cinjenice da nije obavljen remont kompletnog sistema, zbog finansijskih poteskoca. On je dodao da agregat u Hidroelektrani "Djerdap", koji je u predizbrnoj kampanji svecano pustio u pogon bivsi predsednik SRJ Slobodan Milosevic, u stvari nije ni pusten u pogon. "I kada bude pusten u pogon, od njega nece biti nikakve koristi u smislu povecanja proizvodnje. Rec je o malom agregatu od 27 megavata, cije funkcionisanje ne moze da poveca proizvodnju jer mi vec sada svu vodu iz akumulacija iskoriscavamo", naveo je Ruzic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.