RUSKI PATRIJARH SA NARODOM SLAVI PUTINOV ROĐENDAN: Predsednik Ruske Federacije danas puni 70 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2022, 10:38

RUSKI PATRIJARH SA NARODOM SLAVI PUTINOV ROĐENDAN: Predsednik Ruske Federacije danas puni 70 godina

Snažno upravljanje državom učinilo ga je jednom od najomiljenijih ličnosti u ruskoj istoriji.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin danas puni 70 godina.

Patrijarh Kiril juče je pozvao vernike da se mole za zdravlje predsednika Rusije u čast njegovog 70. rođendana. Iako je čestitka izazvala kontroverze u zaparnim zemljama, građani Rusije i pravoslavni svet molitvu smatraju samo poklonom za rođendan ruskom predsedniku.

Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uživa popularnost širom Rusije i u mnogim državama sveta, naročito u zemljama u razvoju, a u Rusiji on se smatra simbolom oživljenog patriotizma. U mnogim zemljama sa većinski pravoslavnim stanovništvom Putin se ceni zbog svojih dela učinjenih na rehabilitaciji položaja pravoslavne crkve u Rusiji.

Godine 2007. godine proglašen je za ličnost godine u izboru američkog časopisa "Tajm".

Putin je rođen u Lenjingradu, današnji Sankt Peterburg, 7. oktobra 1952. godine. Njegova majka Marija Ivanovna Putina je bila radnik u fabrici, a otac Vladimir Spiridonovič Putin je bio regrutovan u Sovjetsku mornaricu da služi na podmornici početkom 1930-ih, a kasnije je služio u NKVD-u u saboterskoj grupi tokom Drugog svetskog rata. Vladimir Putin je imao još dva brata, Alberta i Viktora, koji su rođeni sredinom 1930-ih. Albert je umro nekoliko meseci nakon rođenja, a Viktor je podlegao difteriji tokom opsade Lenjingrada. Deda Vladimira Putina, Spiridon Putin, je bio lični kuvar Vladimira Lenjina i Josifa Staljina.

Od 11. godine ruski predsednik se aktivno se bavi džudoom i sambom (ruska borilačka veština). Nosilac je crnog pojasa u karateu. Odavno upražnjava skijanje, a od 2011. i hokej na ledu. Bavi se zaštitom retkih životinja, a posebno takvih kao što su amurski tigar, beli kit, snežni leopard, beli medved.

Prvi automobil bio mu je "Zaporožec", koji je dobio na poklon od svojih roditelja u vreme dok je bio student treće godine. Od tada do danas preferira ruske automobile: "Lada Kalina“, "Niva“, "Volga“, a posebno luksuzne ruske limuzine "Aurus“.

Pristalica je aktivnog odmora u Rusiji u vidu ribolova, jahanja konja, raftinga.

Putin je za predsednika Rusije izabran 26. marta 2000. godine, u prvom krugu predsedničkih izbora. Od 31. decembra 1999. do 7. maja 2000. godine, po dekretu predsednika u ostavci Borisa Jeljcina, vršio je dužnosti predsednika Rusije. Pre toga je bio poslednji premijer Rusije tokom Jeljcinovog mandata.

Za drugi mandat je izabran 2004. godine koji je trajao do 7. maja 2008. kada je ga je na toj funkciji nasledio Dmitrij Medvedev. Putin je izabran za drugi mandat na mestu premijera, 8. maja 2008. godine. A na predsedničkim izborima održanim 4. marta 2012. pobedio je u prvom krugu, osvojivši 63,7% glasova.

Kako je ruski predsednik sam isticao, jedan od njegovih omiljenih političara iz perioda carske Rusije je Pjotr Stolipin, premijer pod Nikolajem Drugim. Stolipin je jednom prilikom rekao “Dajte nam dvadeset godina i nećete prepoznati Rusiju”. Bilo je to 1909. godine, dva leta pre nego što će jedan revolucionar izvršiti atentat na Stolipina u Kijevu.

"Dajte mi dvadeset godina”, kazao je jednom Putin, "i nećete prepoznati Rusiju."

Zahvaljujući skoku cena nafte i drugih energenata, Putin je dolaskom na vlast mogao da uradi ono što Jeljcin nije uspeo: plaćao je ljudima plate i penzije, eliminisao budžetski deficit, stvorio urbanu srednju klasu koja je, činilo se, netragom nestala u postkomunističkom previranju. Amerikanci su ovaj period ruske novije istorije nazvali “Kremlin, Incorporated”, što je predstavljalo atmosferu relativne stabilnosti, u kojima su desetine miliona Rusa osećali ekonomski boljitak i privatne slobode.

Po prvi put, milioni Rusa su dobili priliku da slobodno putuju, letuju svuda po planeti, da dižu kredite, kupuju dobre strane automobile, sređuju stanove. Posle toliko decenija orvelijanske kontrole, državu više nije zanimalo za koga njeni podanici navijaju, s kim spavaju i kom se Bogu mole.

Popularnost ruskog predsednika među građanima Rusije dolazi i na osnovu ekonomskih rezultata koji su ostvareni za vreme njegove vlasti. Administracija pod rukovodstvom Vladimira Putina znatno je uvećala društveni bruto proizvod po glavi stanovnika, obuzdala inflaciju i smanjila nivo javnog duga Ruske Federacije.

Kada je Putin došao na vlast, bruto društveni prozivod po glavi stanovnika iznosio je 1428 dolara, da bi se već 2013. godine udesetostručio i iznosio je skoro 16 hiljada dolara po glavi stanovnika.

Vladimir Putin se suočio i sa visokom stopom inflacije koju je uspešno uspeo da obuzda i dovede je na nivo najrazvijenijih zemalja sveta.

Kada je 1999. godine došao na vlast, stopa inflacije je iznosila 85 procenata, dok je nakon nekoliko godina vlasti učinio da bude jednocifrena, a kasnije da bude i manja od 5 posto na godišnjem nivou.

Spoljni dug kao procenat bruto društvenog proizvoda Rusije se smanjio sa 144 procenata na manje od 10 posto, da bi poslednjih godina porastao na malo vise od 20 procenata. Sa druge strane, spoljni dug Sjedinjenih Američkih Država je porastao, pa je iznosio preko 100 procenata bruto društvenog proizvoda.

Karakter i snažan duh ruskog predsednika omogućio mu je da pored ozbiljne državničke funkcije neguje i hobije o kojima javnost malo zna.

Ekspert za nemački jezik

Iako u medijima obično priča na ruskom jeziku, Putin odlično barata engleskim jezikom, a takođe je i eskpert za nemački koji je usavršio.

Ljubitelj satova

Ako vam činejnica da poseduje Apple sat sa svojim imenom nije dovoljan dokaz da voli satove, onda će vas iznenaditi vest da njegov najskuplji sat košta 500 hiljada dolara. Reč je o unikatnom Tourbograph'Pour Le Mérite satu koji je napravljen od 18-karatnog zlata.

Istraživač morskih dubina

Putin obožava podmornice i fasciniraju ga morske dubine, pa je u avgustu, 2015. godine u mini podmornici otišao da istražuje potopljeni brod iz vizantijskog perioda i to je za sada njegov najveći morski poduhvat.

Zna da svira klavir

Vladimir Putin se 2010. godine pohvalio svetu svojim muzičarskim talentom kada je pokazao sa kojim umećem svira klavir.

Majstor borilačkih veština

Putin poseduje crni pojas u veštini Džudo i takođe je stručnjak veština kao što su karate i ajkido. Svoje borilačke veštine često voli da demonstrira, a poznat je i po tome što obilazi borilačke škole i podučava mlade učenike.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.