RTS nema pare da tuži neplatiše

Izvor: B92, 10.Sep.2012, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS nema pare da tuži neplatiše

Beograd -- Da bi podneo tužbe protiv pola miliona domaćinstava koja ne plaćaju pretplatu, RTS-u treba 950 miliona dinara, piše Kurir.

"Samo da bi podneo tužbu protiv 500.000 domaćinstava u Srbiji koja ne plaćaju pretplatu, Javni servis bi morao da izdvoji najmanje 950 miliona dinara. Međutim, novca za to trenutno nema, tako da će, po svemu sudeći, neplatiše proći bolje od onih koji redovno izmiruju svoje obaveze", kaže za Kurir izvor dobro upućen u poslovanje Javnog servisa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako je rečeno u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, najniža taksa za podnošenje tužbe košta 1.900 dinara, za dug do 10.000 dinara. Za dugove veće od tog iznosa taksa se povećava. Tako taksa za tužbu za dug od 11.0000 dinara iznosi 12.340 dinara, za 15.000 taksa košta 2.500 dinara...

Da je RTS u nebranom grožđu, pokazuje i podatak da bi mu za podnošenje tužbi samo protiv 390.500 domaćinstava, kojima je uputio opomenu za neplaćenu pretplatu, bilo potrebno najmanje 741.950.000 dinara.

Na Portalu sudova Srbije piše da u Prvom osnovnom sudu u Beogradu postoje svega 142 parnična predmeta u kojima učestvuje RTS. Međutim, u većini od tih predmeta RTS je tužena strana, a ne tužilac.

Samo u nekoliko slučajeva RTS je tužio fizička lica za dug, od nekoliko hiljada dinara pa do 150.000 dinara. Te tužbe i ne moraju biti podnete zbog duga za RTV pretplatu jer podatak kako je dug u tim sporovima nastao nije objavljen.

Advokat Slobodan Šoškić kaže da RTS nije tužio pretplatnike možda i iz „socijalnih razloga“.

"To je više političko nego pravno pitanje, a mora se postaviti pitanje odgovornosti RTS ako potraživanja duga zastare", kaže Šoškić.

Advokat Slobodan Kremenjak ističe da pravo pitanje nije da li RTS ima para za tužbe, već na šta troši novac od pretplate.

"Ceo problem je u tome šta Javni servis predstavlja i šta novcem od pretplate treba da se proizvede. Tek onda je pitanje koliko realno košta da jedna efikasna firma taj proizvod napravi. Tako bismo znali da li mi za taj proizvod plaćamo dovoljnu pretplatu ili je preplaćujemo", kaže Kremenjak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.