RS uhapsila Šarićevog saradnika zbog pranja novca

Izvor: Southeast European Times, 24.Maj.2011, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS uhapsila Šarićevog saradnika zbog pranja novca

Vlasti kažu da je biznismen kupovao kompanije zaradom od prodaje kokaina.

23/05/2011

Ljiljana Kovačević za Southeast European Times iz Banja Luke – 23.5.2011.

Reč je verovatno o školskom primeru upravo one vrste saradnje kriminalističkih službi o kojoj je region dugo diskutovao. Krajem prošlog meseca, policija Republike Srpske (RS) uhapsila je Zorana Ćopića, jednog od najbližih saradnika odbeglog narko bosa Darka Šarića.

Potom je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << po nalogu Okružnog suda u Banja Luci, sva imovina Ćopićevih kompanija -- Agrokopa, Aviorenta i šećerane u Bijeljini -- zamrznuta. Tužioci sumnjaju da su kompanije prale Šarićev novac od droge u vrednosti od više miliona evra.

Policija RS procenjuje imovinu na otprilike 15 miliona evra i kaže da je čak polovina toga oprani novac od droge.

Najveća riba u tom slučaju, Šarić, i dalje je u bekstvu. Srbija je izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje, a u Beogradu mu se sudi u odsustvu zbog pranja novca i krijumčarenja droge u ogromnim količinama, uključujući preko dve tone kokaina iz Južne Amerike. Sa njim su optužene i mnoge druge osobe.

Kada je u pitanju Ćopićevo hapšenje „to je samo početak“, rekao je direktor policije Gojko Vasić za SETimes. „Sada postoji mogućnost provere svih spornih transakcija [preko] kompanije koja je u vlasništvu Zorana Ćopića iz Srbije i Crne Gore i iz Federacije“, istakao je on. Okončanje istrage, dodaje Vasić, zahteva saradnju sa drugim policijskim agencijama u regionu.

Ćopić je uhapšen u policijskoj operaciji pod šifrovanim nazivom „Mašina“, koja je pokrenuta nalogom Specijalnog tužilaštva RS. On će ostati iza rešetaka bar do kraja maja, nakon odluke sudije Okružnog suda u Banja Luci Danijela Milovanovića, koji je ukazao na mogućnost bekstva i na „specijalne okolnosti koje nagoveštavaju da bi [da je slobodan] mogao da ometa dalju istragu i utiče na svedoke i saučesnike“.

Ćopić je do nedavno, bar na površini, vodio život legitimnog biznismena u Banja Luci. U oktobru, na primer, njegova kompanija Agrokop kupila je 68 odsto udela u šećerani u oblasti Bijeljine.

Ćopić se našao u centru pažnje nakon što je srpska policija zaključila da je bio u upravnim odborima nekoliko kompanija čiji je jedini vlasnik Šarić. Srpske vlasti su izdale nalog za njegovo hapšenje prošle godine, ali su osujećene zbog njegovog dvojnog srpsko-bosanskog državljanstva. S obzirom da BiH ne izručuje svoje građane drugim zemljama, on će ostati u RS. Srbija, međutim, može da mu sudi u odsustvu.

Ćopić se puno pominjao u medijima pre skoro godinu dana, kada ga je policija u Banja Luci privela na ispitivanje, jer je tada sumnjala da planira ubistvo srpskog ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, tokom njegove junske posete RS. Dačić aktivno radi na Šarićevom slučaju krijumčarenja droge i pranja novca. Ćopić je, zajedno sa osumnjičenim Draženom Golemovićem, ostao u pritvoru tokom posete, ali je pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Godinu dana pre toga, u maju 2009, Golemović je uhapšen u akciji hrvatske agencije za borbu protiv korupcije USKOK, koja ga je optužila za teška finansijska krivična dela.

Nakon što je pušten na slobodu u Zagrebu, Golemović je pobegao u svoju rodnu Derventu, u severnoj RS, gde je dobio bosansku ličnu kartu, zbog čega mu hrvatske agencije za sprovođenje zakona više nisu imale pristup, uprkos izdatom nalogu za hapšenje. Međutim, upravo prošle nedelje, Golemović se predao hrvatskim pravosudnim vlastima i priznao da je počinio krivična dela, navodno da bi izbegao strožiju kaznu od one koju bi dobio da mu je izrečena u odsustvu.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.