RODITELjI OPREZ: Posledice petardi mogu biti kobne

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Dec.2018, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RODITELjI OPREZ: Posledice petardi mogu biti kobne

Posledice neadekvatnog rukovanja petardama mogu biti kobne, trajno oštećenje sluha, vida ili invaliditet.

Petarde i uopšte pirotehniku treba veoma ozbiljno da shvate roditelji i svi koji su u kontaktu sa decom, jer primena pirotehničkih sredstava može da izazove ozbiljne posledice koje ostavljaju trajan invaliditet kod dece, a nekada mogu i da ugroze život.

SNEG NE PRESTAJE DA PADA, a stiže i LEDENA KIŠA: Sve će POLEDITI, a EVO KADA padavine PRESTAJU!
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Bez obzira na stroge kazne, ko pali baklje i baca petarde, plaćaće ubuduće kazne i do 100.000 dinara, dok će onaj ko narušava javni red i mir i ugrožava sigurnost drugih pucanjem iz vatrenog oružja ili imitacije oružja plaćati 100.000-150.000. Za ovo delo moguća je i kazna do dva meseca zatvora.

Dr Marko Majstorović, dečiji hirurg iz Tiršove, ističu da povrede koje nastaju od eksplozije petardi spadaju u povrede, koje dovode do otkidanja prstiju i delovašake.

- Povrede ostavljaju posledice, kako fizičke, tako i psihičke. Opekotine nasaju po šakama, podlakticama i licu, a ako petarda eksplodira u džepu onada dolazi do povrede lokalnog tkiva, butina ili genitalija. U slučaju povrede očiju, koje nisu tako retke, decu upućujemo na očnu kliniku - objašnjava Majstorović i dodaje da ove godine nije bilo povređene dece, ali sezona dolazi tek oko praznika.

Dobro razmislite

Osnovna greška je što svi misle da znaju kako se petarde koriste. Neophodno je da pročitaju uputstvo koje mora da se nalazi na svakom pirotehničkom proizvodu koji se prodaje u legalnim objektima i da se strogo toga pridražavaju. Roditelji treba da povedu računa i da svojoj deci ne daju da nabavljaju petarde na crnom tržištu. Treba da ih upute kao da rukuju pirotehnikom, a i tada se podrazumeva obavezan nadzor.

Upozorenje

Prodaja pirotehničkih sredstava dozvoljena je u pojedinim tržnim centrima i u prodavnicama oružja i municije, dok je na svim drugim mestima zabranjena. Deci i maloletnim licima se ne prodaju petarde, i to je jasno istaknuto na svim mestima gde je pirotehnika dozvoljena za prodaju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.