RFZO: Obezbedićemo dodatne količine PCR testova za hepatitis

Izvor: Blic, 14.Avg.2014, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RFZO: Obezbedićemo dodatne količine PCR testova za hepatitis

Beograd - Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas, a povodom upozorenja Udruženja za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa - Hronos, da nedostaju PCR testovi neophodni za dijagnostiku virusa, da ulaže krajnje napore kako bi bile obezbeđene dodatne količine tih testova.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom agenciji Beta, RFZO je sproveo postupak javne nabavke lekova za lečenje hepatitisa C i obezbedio dva leka Pegintron i Pegazis, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čiji će proizvođači donirati testove u količini za koju je procenjeno da je dovoljna za godinu dana.

"Kako se deo doniranih testova koristio i u neke druge, a ne samo predviđene svrhe, količina koja je planirana za ovu godinu je prevremeno utrošena. RFZO sada ulaže krajnje napore da za naredni period obezbedi dodatne količine kako bi se pokrile potrebe pacijenata do kraja godine", kazali su iz Fonda.

Oni su istakli da razumeju potrebu i zabrinutost pacijenata, ali da iako problem nije nastao njihovom krivicom, "čine sve da problem što hitnije bude rešen".

Udruženje za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa - Hronos, upozorilo je danas da nedostaju PCR testovi nepohodni za dijagnostiku, počinjanje lečenja i kontrolu bolesnika sa hroničnim C hepatitisom.

"Doniranih PCR testova više nema, a RFZO ne kupuje nove", upozorilo je Udruženje i dodalo da je primena bilo kakvog terapijskog protokola nezamisliva bez kvalitetne, dostupne i kontinuirane dijagnostike PCR testovima.

Hronična hepatitis C virusna infekcija je najčešći uzrok ciroze i hepatocelularnog karcinoma (HCC) i do sada najčešći razlog za transplantaciju jetre.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

RFZO će obezbediti testove za hepatitis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2014

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas, a povodom upozorenja Udruženja za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa - Hronos, da nedostaju PCR testovi neophodni za dijagnostiku virusa, da ulaže krajnje napore kako bi bile obezbeđene dodatne količine tih testova...Kako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.