Izvor: B92, 18.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RESTRUKTURIRANJE 40 PREDUZECA DO KRAJA GODINE

Kraljevo -- Republicki ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahovic najavio je da ce do kraja godine 40 vecih preduzeca u Srbiji uci u proces restrukturiranja. Prilikom posete delegacije Vlade Srbije Raskom okrugu i Kraljevu, Vlahovic je razgovarao sa rukovodstvom i predstavnicima sindikata Magnohroma, drustvenog preduzeca koje ima oko 5.000 zaposlenih i u koje je vlada prosle godine uvela privremene mere jer trenutno duguje vise od 580 milona dinara. Jedini izlaz je u brzoj privatizaciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objasnio je ministar Vlahovic i saopstio da je Vlada obezbedila dovoljno sredstava za zbrinjavanje 2 i po hiljade radnika koji su visak: "Zadatak ove drzave i ove vlasti jeste da izmesti socijalnu funkciju iz preduzeca i da vlada bude ta koja ce finansirati socijalni program, a ne da bezi od tog problema i da kaze: evo jeftina je struja, evo psenica i hrana ne kosta nista, hleb se javlja za 5 dinara i da bezanjem od tog poblema unistava supstancu ove zemlje kao sto je radjeno u proteklih vise od 10 godina", kaže Vlahovic.

Ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahovic je podsetio na plan Vlade da se kroz mala i srednja preduzeca, zahvaljujuci direktnim stranim investicijama, naprave "nova radna mesta za armiju nezaposlenih koji ce ostati bez posla zbog neefikasne ekonomije, a ne zbog tranzicije, kako se to cesto interpretira". U okviru kampanje Srbija na dobrom putu u razgovoru sa kraljevackim privatnicima ministar ih je pozvao da se aktivnije ukljuce u proces privatizacije malih i srednjih preduzeca: "Privatnici su dobrodosli da ucestvuju u procesu aukcijske privatizacije. To nije poruka Ministarstva za privatizaciju, vec je poruka Vlade Republike Srbije, koja, podseticu vas, vodi ekonomsku politiku u ovoj zemlji. Dugorocni cilj ekonomske politike jeste izgradnja trzisne ekonomije, sa dominantnim privatnim vlasnistvom. Da li ste se zapitali zasto nema afera u privatizaciji? Nema ih zato sto su procesi javni, zato sto svako moze da ucestvuje polaganjem depozita i nema ih zato sto su procesi transparentni", kaze Vlahovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.