REFERENDUM U SRPSKOJ: Građani odlučili da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 25.Sep.2016, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REFERENDUM U SRPSKOJ: Građani odlučili da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske (FOTO)

U Republici Srpskoj danas je održan referendum, prvi u dejtonskoj BiH, na kom su građani ogromnom većinom odlučili da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan RS.

22.50 - Republika Srpska glasanjem nije želela nikog da ugrozi, vlasti RS zajedno sa opozicijom su donele odluku o održavanju referenduma - rekao je Dodik novinarima u Skupštini RS i podsetio da je to prvi takvo odlučivanje posle Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je kazao da je to zakonsko pravo koje ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << RS i istakao da je posebno ponosan na činjenicu da je sve prošlo bez incidenata.

- Srpski narod je pokazao političku zrelost, političku odlučnost. Imamo definitivno pozitivne rezultate referenduma, izlaznost je sasvim dovoljna u skladu sa zakonom. Prema preliminarnim podacima sasvim mali broj je bilo onih koji su glasali suprotno od ''da'' -  rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/AP

Ocenivši da će 25.septembar ući u istoriju, Dodik je izrazio uverenje da će se mnogi pozivati na taj dan kao primer odlučnosti i da će mnogi biti ponosni na ono što je urađeno i pored svih zabrana.

22.35  - Prema podacima Republičke komisije za sprovođenje referenduma sa obrađenih 71,09 odsto glasačkih mesta na kojima je glasalo 425.715 glasača, 99,79 odsto njih izjasnilo se sa "da".

21.48 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik došao je večeras u Narodnu skupštinu RS nakon što su objavljeni prvi nezvanični rezultati referenduma o Danu Republike Srpske. Dodika je sačekala premijerka RS Željka Cvijanović s ministrima, a potom su se uputili u skupštinski restoran.  U zgradi skupštine je veliki broj novinara koji očekuju najavljenu pres konferenciju Dodika.

21.21 - Na osnovu 30,76 odsto prebrojanih glasova, preko 99,80 odsto građana Republike Srpske glasalo za opciju "da" 9. januar ubuduće ostane Dan Republike u RS.

19.33 - Prvi nezvanični rezultati očekuju se oko 21 časa.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

19.00 - U Republici Srpskoj večeras u 19 sati zatvorena su glasačka mesta, na kojima su se građani na referendumu izjašnjavaju da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS. Prvi preliminarni rezultati se mogu očekivati tokom noći.

18.30 - Do 17 časova glasalo je 51,17 odsto građana ili 624.190 građana. Najveća izlaznost zabeležena u Donjem Žabaru - 73,23 odsto.

18.01 - "Republika Srpska danas piše istoriju. Mi branimo svoj dan, Dan državnosti Republike Srpske i ne diramo nikoga. 9. januar je sveti dan za Republiku Srpsku sve ove godine. Mi danas potvrđujemo da neće Bakir Izetbegović i stranci određivati datum nastanka i rođenja naše Republike Srpske. Mora se pokazati da smo spremni da se na ovaj način borimo za taj status, a braniti ga moramo olovkom i glasanjem, a ne puškama", rekao je Dodik na predizborne tribine SNSD u Sokocu i Rogatici.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

16.49 - Proslavljeni reditelj Emir Kusturica poručio je da je referendum o Danu Republike Srpske sudbinsko izjašnjavanje građana Srpske. "On ne predstavlja samo odbranu Dana Republike, već i odbranu naše kulture i svega onoga čega ne možemo da se odrekenemo - Andrića, Njegoša, Kočića, Dučića, Bećkovića, Pope, Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića... i brojnih drugi", izjavio je Kusturica, preneli su banjalučki mediji. Inače, Kusturica je glasao na biračkom mestu u Višegradu

16.37 - Prema podacima Komisije za praćenje sprovođenja referendum o Danu Republike u RS do 15 sati na glasačka mesta je izašlo 39,65 odsto biračkog tela. Predsednik Komisije Sinisa Karan saopštio je da je to 15 sati glasalo 484.328 glasača.

Foto: manastirostrog.com

15.31 - Na području opštine Srebrenica, gde živi većinskog bošnjačko stanovništvo, glasa se na svih 16 referendumskih birališta. Ni na jednom od njih nema gužvi, uglavnom, da ranije glasaju, požurili su oni stariji. U širem krugu glasačkih mesta nalaze se po jedan ili dva policajca. Inače, atmosfera u gradu je uobičajena, bez vidljivog povećanog prisustva policije.

14.20 - Izlaznost do 13 časova iznosi 30,40 odsto. Svoje pravo glasa iskoristilo je 372.280 građana. Podaci obuhvataju 89.95 odsto glasačkih mesta sa gotovo 90 odsto svih registrovanih birača. Najveća izlaznost zabeležena je u Kalinoviku 50.91 odsto, Istočnom Starom Gradu 49.50 odsto, Trnovu 47.65 odsto, Berkovićima 46.99 odsto i Kupresu 46.51 odsto. Izlaznost u Brčko Distriktu do 13:00 časova je bila 31.11 odsto, u Srebrenici 18.78, u Banjaluci 31.58, u Bijeljini 22.86 odsto. U Prijedoru je do 13 sati izlaznost bila 24.22 odsto, Zvorniku 30.75 odsto, Trebinju 37.29, i Doboju 24.41 odsto

Foto: Tanjug/Tanja Valič

14.02 - Na glasačkom mestu u predstavništvu RS u Beogradu, na referendum o Danu RS izašla je i nekadašnja predsednica RS Biljana Plavšić.

13.52 - Svetske agencije izvestile su danas da se u Republici Srpskoj održava referendum o spornom nacionalnom prazniku, uprkos odluci najvišeg suda Bosne i Hercegovine i zapadnom pritisku da se otkaže proces koji, kako ocenjuju, rizikuje da raspiri etničke tenzije u toj balkanskoj zemlji.

13.12 - Predsednik NDP-a Dragan Čavić glasao je u Banjaluci, a zatim je izjavio da je Republika Srpska istorijska činjenica koju niko ne može promeniti.

12.57 - Građani u Federciji BiH ukazuju da je reč o izjašnjavanju protivnom Ustavu BiH i pozivaju nadležne da otvore istragu protiv odgovornih.

12.34 - Građani Republike Srpske u Austriji su danas masovno izašli na birališta kako bi glasali na referendumu o Danu Srpske.

12.32 - Prema podacima Republičke izborne komisije za sprovođenje referenduma do 11 sati u proseku je glasalo 215.861, ili 17,68 odsto upisanih građana Republike Srpske sa pravom glasa.

12.30 - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović glasao je u glasačkoj jedinici u Istočnom Sarajevu, a kasnije rekao da će se sve znati nakon referenduma.

12.08 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da je stanje bezbednosti na referendumskim mestima na području cele države i dalje je povoljno.

11.04 - Povodom spekulacija da bi mogao da bude uhapšen zbog održavanja referenduma uprkos odluci Ustavnog suda, Milorad Dodik je izjavio: - Ako neko hoće nekoga da hapsi, onda neka hapsi čitav referendum.

Foto: Tanjug/AP

10.27 - Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić glasao je na jednom od biračkih mesta u Banjaluci, a potom poručio da će 9. januar ostati dan koji će RS obeležavatii i ubuduće.

10.15 - Izjašnjavanje državljana Republike Srpske u Srbiji na svih pet biračkih mesta odvija se bez problema.

Glasačka mesta otvorena su u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu i Subotici, i za njih je dostavljeno 13 hiljada glasačkih listića, a predstavnici biračkih mesta očekuju da će biračko pravo ostvariti oko deset hiljada građana, rekao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

10.00 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izašao na referendum u Domu kulutre u Laktašima. On je na biračko mesto došao sa suprugom i sinom.

Nešto kasnije je odgovorio na spekulacije medija da bi mogao da bude uhapšen zbog održavanja referenduma uprkos odluci Ustavnog suda rečima da će pobeda na referendumu biti najbolji pokazatelj Tužilaštvu.

9.36 - U mestu Kula kod Gacka, koje je nastanjeno većinom bošnjačkim stanovništvom, zabeležen je prvi incident u kome je manja grupa meštana blokirala referendumsko mesto. Na lice mesta je izašla policija.

09.00 - Stanje bezbednosti na glasačkim mestima je uredno i sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

07.00 - Otvorena glasačka mesta

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ako neko hoće nekoga da hapsi, onda neka hapsi čitav referendum - rekao je Dodik novinarima nakon što je glasao u Laktašima.

Zvaničnici RS pozvali su građane da masovno izađu na birališta i dostojanstveno odluče da li žele da 9. januar bude rođendan RS. Pravo glasa u RS ima 1. 219. 399 građana i oni će se izjašnjavati na oko 1. 900 glasačkih mesta.

Glasačka mesta će biti otvorena do 19.00 sati.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prema najavama iz Komisije za sprovođenje referenduma, prvi preliminarni rezultati, mogu se očekivati već tokom noći.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Izlaznost građana biće saopštavana na svaka dva sata, počev od 9 sati ujutru.

Kada je reč o glasanju građana Brčko distrikta, oni će moća da se izjašnjavaju u susednim lokalnim zajednicama Donjem Žabaru i Bijeljini, odnosno u Lončarima i Donjoj Bukovici.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Inače, državljani RS moći će, osim u Srbiji, da se izjašnjavaju i u Austriji, Belgiji, Rusiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, u većem broju gradova u tim državama, o čemu će biti blagovremeno obavešteni.

Referendum ima savetodavni karakter, odnosno daje mišljenje o aktu koji će tek biti donesen, u parlamentu Srpske, u skladu sa većinskim izjašnjavanjem građana na referendumu, a nakon referenduma on je obavezujući.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RS JE rekla DA! Za 99,8 odsto

Izvor: Mondo, 25.Sep.2016

Prema najnovijim podacima, 99,79 odsto građana Republike Srpske izjasnilo se na referendumu da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS...Rezultati, na osnovu 71 odsto prebrojanih glasova, govore da je 99,79 odsto odsto građana RS glasalo za opciju "da" 9. januar ubuduće ostane Dan...

Nastavak na Mondo...

Referendum u Republici Srpskoj

Izvor: OkRadio.rs, 25.Sep.2016

U Republici Srpskoj danas će biti održan referendum na kojem će se građani izjasniti da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS. Zvaničnici RS pozvali su građane da masovno izađu na birališta i dostojanstveno odluče da li žele da 9. januar bude rođendan RS. Pravo...

Nastavak na OkRadio.rs...

(VIDEO) SRBI MASOVNO GLASALI U AUSTRIJI: Redovi pred glasačkim mestima za referendum o Danu Srpske

Izvor: Kurir, 25.Sep.2016

...Biračka mesta otvorena su pri srpskim klubovima u Beču, Gracu, Lincu i Insbruku..U glavnom gradu Austrije biračko mesto otvoreno je u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču, gde su se do podneva formirali dugi redovi Ispred zgrade u kojoj se nalazi sedište Zajednice već u 6:30 časova,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.