Izvor: B92, 25.Jan.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REAKCIJE NA UKIDANJE MINISTARSTVA ZA EKOLOGIJU

Nevladina organizacija G17 Plus izrazila je zabrinutost zbog ukidanja republickog Ministarstva ekologije, ocenjujuci da su problemi zivotne sredine s kojima se Srbija suocava na taj nacin marginalizovani. Prema oceni Tima za zivotnu sredinu i prirodne resurse G17 Plus, nekadasnje Ministarstvo za zastitu zivotne sredine Srbije nije uspelo da se u dovoljnoj meri izbori s problemima u oblasti ekologije, sto je, kako se navodi u saopstenju, dokaz da treba oformiti slicno resorno ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali s vecim ingerencijama. U izjavi za B92, izvrsni direktor G17 plus Predrag Markovic ocenjuje da je u ovom trenutku neophodno formirati medjunarodne ekspertske timove koji bi proucavali stanje zivotne sredine u Jugoslaviji. "Nasi ljudi i medjunarodni posmatraci trebalo bi da formiraju timove koji bi ispitali sve lokacije, a u vezi sa osiromasenim uranijumom. Sada postiji pozornost svetskih medija i takvu priliku ne bi trebalo propustiti", rekao je Markovic.

Zbog ukidanja Ministarstva ekologije protestovalo je i nekoliko drustvenih organizacija. Pokret za uspon Beograda, Drustvo za zastitu i obnovu graditeljskog nasledja, arhitektonskih objekata, urbanih celina i spomenika kulture i Udruzenje profesionalnih akademskih arhitekata Srbije naveli su u zajednickom saopstenju da su gradovi u Srbiji, a posebno Beograd, apsolutno ugrozeni svim vidovima ekoloske degradacije, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.