RADNICI LOZNIČKE ENERGETIKE U ŠTRAJKU

Izvor: Kurir, 24.Sep.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADNICI LOZNIČKE "ENERGETIKE" U ŠTRAJKU

LOZNICA - Radnici "Viskozine" fabrike "Energetika" u Loznici stupili su u štrajk zahtevajući rešavanje svog statusa i isplatu zaostalih primanja. Na zboru, kojem je prisustvovalo 56 radnika, članova Samostalnog i sindikata "Nezavisnost", odlučeno je da se obustavi rad do ispunjenja ta dva osnovna zahteva.

U Energetici je zaposleno 98 radnika, a pored ova dva u preduzeću postoji i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, čiji članovi nisu podržali svoje kolege. Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Sindikata "Nezavisnost" Stanko Janjić rekao je novinarima da su u poslednja dva i po meseca primili samo po 3.000 dinara, a da im minimalne zarade nisu redovno isplaćivane od aprila 2008. godine.

On je dodao da radnici traže da im se reši status u okviru firme "Dekotra" iz Milana koja je vlasnik "Energetike". Predstavnici poslovodstva, međutim tvrde da je štrajk nelegitiman, jer je radnicima uplaćen deo zaostalih zarada po sudskim rešenjima i postignut dogovor o rešavanju njihovog statusa.

Zbog štrajka je dovedeno u pitanje grejanje većeg dela Loznice u predstojećoj zimskoj sezoni, jer "Energetika" snabdeva toplotnom energijom 53 odsto grada, a nije izvesno kada će biti obavljeno servisiranje kotlovskih postrojenja. "Energetika" je poslovala u sastavu "Viskoze", a od februara 2007. godine posle privatizacije prešla je u vlasništvo "Dekotre" iz Milana.

Narodna banka Srbije u avgustu je pokrenula inicijativu pred Privrednim sudom u Valjevu za pokretanje stečajnog postupka u toj firmi zbog blokade računa, koja je u tom trenutku trajala više od 1.000 dana.

Lozničko Javno preduzeće Toplana obezbeđuje daljinsko grejanje za 210.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora u Loznici i Banji Koviljači. Preko sistema kotlarnica, koji je u nadležnosti tog preduzeća greje se 47 odsto grada, a ostatak putem daljinskog sistema "Energetike".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.