Putinu je dosta emocija: Severnoj Koreji ne priznajemo status nuklearne sile

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Sep.2017, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinu je dosta emocija: Severnoj Koreji ne priznajemo status nuklearne sile

Ruski predsednik smatra da se ne treba predavati emocijama i pritiskati Pjongjang

Rusija ne priznaje Severnoj Koreji status nuklearne sile, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin sa sastanku sa južnokorejskim kolegom Mun Dže-inom na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

"Potvrdio sam gospodinu Inu našu principijelnu poziciju: ne priznajemo nuklearni status Severne Koreje. Raketno-nuklearni program Pjongjanga grubo krši rezoluciju saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bezbednosti UN, potkopava režim neširenja nuklearnog oružja, stvara pretnju po bezbednost na severoistoku Azije“, izjavio je Putin.

Počinje progon imigranata iz SAD: Tramp ukinuo zakon koji ih štiti od deportacije

On smatra da problem Severne Koreje ne može biti rešen samo sankcijama i da treba pokazati hladnokrvnost i izbegavati korake koji vode ka eskalaciji napetosti.

Prema njegovim rečima, bez političko-diplomatskih instrumenata ne može se pokrenuti sa mrtve tačke u rešavanju tog problema.

Putin je pozvao sve partnere da se stvori plan za rešavanje situacije oko Severne Koreje.

"Naše konkretno gledište je izloženo u rusko-kineskom planu. Pozivam sve zainteresovane da pažljivo pogledaju tu inicijativu koja, po našem mišljenju, predlaže realan put za smanjenje napetosti i fazno rešavanje krize“, naveo je Putin.

Podsetimo, Rusija i Kina razradile su mapu puta za rešavanje problema na Korejskom poluostrvu (plan o „dvostrukom zamrzavanju“). Konkretno, obe zemlje su predložile da Severna Koreja objavi moratorijum na nuklearna ispitivanja i raketne probe, uz uslov da SAD i Južna Koreja obustave vojne vežbe u regionu.

Rusija je, kao i pre, spremna da realizuje trostrane projekte sa Južnom i Severnom Korejom u vezi sa integracijom energetske mreže, takođe je kazao ruski predsednik.

Mun Džae In je sa svoje strane izjavio da su se Putin i on dogovorili da treba rešiti severnokorejski problem.

Severna Koreja je u nedelju saopštila da je uspešno testirala hidrogensku bombu, namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu. U medijima se pojavila informacija da je snaga nuklearne eksplozije iznosila do 100 kilotona, dok Japan tvrdi da je jačina te bombe bila čak 160 kilotona.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.