Putinova masovna mobilizacija je velika greška

Izvor: B92, 06.Maj.2022, 11:15

"Putinova masovna mobilizacija je velika greška"

Sve se sve više govori o Putinovim planovima za rusku proslavu Dana pobede u ponedeljak, 9. maja.

Ukrajina tvrdi da će ruski predsednik taj dan iskoristiti da objavi masovnu mobilizaciju.

Kamil Galejev, analitičar i stručnjak za Rusiju, smatra da bi Putin zaista mogao da preduzme taj korak, što bi zapravo bila velika greška koja bi mogla da ima dalekosežne posledice po njega.

"Sudeći po Putinovoj prirodi i navikama, procenio bih da će verovatno za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 9. maj objaviti masovnu mobilizaciju za nekih 20 odsto", prenosi Skaj njuz

"Sudeći po Putinovoj prirodi i navikama, procenio bih da će verovatno za 9. maj objaviti masovnu mobilizaciju za nekih 20 odsto", prenosi Skaj njuz

"Putin može da proglasi masovnu mobilizaciju, ali će ona onda biti sprovedena u situaciji kada gotovo da nema infrastrukture, nema organizacionih kapaciteta za takvu mobilizaciju i u okviru vojne doktrine koja zapravo isključuje mogućnost takve mobilizacije", dodao je on.

"U slučaju potpune mobilizacije, imaćemo kasarne i objekte za obuku pretrpane ogromnim brojem slabo motivisanih regruta. Ovi regruti znaju da će biti poslati u Ukrajinu gde će verovatno umreti. Ovo je revolucionarna situacija", rekao je Galejev.

"Mislim da je trenutna verovatnoća uspešne masovne pobune u Rusiji blizu nule. Međutim, u slučaju masovne mobilizacije, ta verovatnoća će naglo porasti. Imaćete tone naoružanih ljudi sa neposrednim sopstvenim interesom da zbacite režim“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.