Putinov lični špijun traži nove saveznike

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 10:30

Putinov lični špijun traži nove saveznike

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev sastao se sa bivšim kubanskim liderom Raulom Kastrom.

Patrušev je bivši šef FSB koji je stekao reputaciju "Putinovog ličnog špijuna" i trenutno jedan od najvažnijih saradnika predsednika Vladimira Putina.

On se sastao sa Kastrom kako bi razgovarali o , prenela je u utorak agencija Interfaks.

"Razgovarano je o različitim pitanjima rusko-kubanske saradnje u oblasti bezbednosti“, navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saveta bezbednosti Rusije na koje se poziva Interfaks.

"Nikolaj Patrušev je uverio Raula Kastra da Moskva ostaje posvećena duhu strateškog partnerstva između dve zemlje“, kako se navodi.

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima između Rusije i Zapada od kubanske raketne krize 1962. godine, smatraju ruske i američke diplomate. To je bilo najbliže što su dve supersile prišle nuklearnom sukobu.

Sovjetski Savez je 1962. godine počeo tajno da instalira rakete srednjeg dometa na Kubi koje su mogle da stignu do američkih gradova. SAD su blokirale pristup Kubi, a spor je okončan uklanjanjem ruskih projektila sa Kube i američkih projektila iz Turske.

Raulov brat Fidel Kastro je u to vreme bio na čelu Kube.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetio je Kubu prošle nedelje. On je osudio "dominaciju“ i "hegemoniju“ Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja koje je održavaju sredstvima koja "ne uključuju diplomatiju, već ucene, ultimatume, pretnje, upotrebu vojne sile i sankcije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.