Putin zna za nameru Erdogana

Izvor: B92, 01.Feb.2016, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Putin zna za nameru Erdogana"

Moskva -- Kremlj smatra da ruski vojni avion nije narušio turski vazdušni prostor, kako to tvrdi Ankara, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao i da je predsednik Vladimir Putin obavešten o nameri turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se sastanu, pošto je Turska u subotu saopštila da je ruski vojni avion ponovo narušio njen vazdušni prostor, prenela je agencija Tas.

"Polazimo od informacije našeg Ministarstva odbrane. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dozvolite mi da vas podsetim da su zvaničnici Ministarstva odbrane odbacili turske tvrdnje da su naši avioni narušili turski vazdušni prostor", rekao je Peskov.

Navode Turske da je avion suhoj-34 u petak narušio vazdušni prostor te zemlje, rusko Ministarstvo odbrane je okarakterisalo kao "neosnovanu propagandu".

Turski predsednik Erdogan optužio je Rusiju za "neodgovorne poteze" koji ugrožavaju globalni mir i upozorio je da će "trpeti posledice" ako nastavi da krši vazdušni prostor Turske.

Turska je u novembru prošle godine oborila ruski borbeni avion suhoj-24 koji je navodno povredio njen vazdušni prostor kod granice sa Sirijom, što je izazvalo ozbiljnu napetost u odnosima između dve zemlje. Rusija je negirala da je avion leteo nad teritorijom Turske.

Posle turskog saopštenja, reagovao je i NATO, pošto je Turska članica Alijanse. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da "postupa odgovorno i potpuno poštuje vazdušni prostor NATO-a i da preduzme mere da se to ne ponovi.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da Turska nije pružila podatke o navodnom kršenju turskog vazdušnog prostora.

"Ne može a da ne iznenađuje da je situacija jasna zvaničnicima NATO i Pentagona od samog početka iako Ankara nije pružila nijedan pravi podatak - niti o oblasti incidenta, niti o visini, niti o brzini letelice", rekao je Konašenkov.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kremlj: Polazimo od pretpostavke da ruski avion nije narušio turski prostor

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Feb.2016

Kremlj smatra da ruski vojni avion prošle nedelje nije narušio turski vazdušni prostor kako to tvrdi Ankara, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov...Peskov je rekao i da je predsednik Vladimir Putin obavešten o nameri turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se sastanu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.