Putin o korišćenju kasetne municije: Rusija ima pravo

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 10:18

Putin o korišćenju kasetne municije: Rusija ima pravo

Rusija do sada nije imala potrebu da koristi kasetnu municiju, ali ako se ona bude upotrebila protiv nas, zadržavamo pravo na recipročna dejstva.

To je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin.

"Do sada to nismo radili, nismo je koristili, niti smo imali takvu potrebu, uprkos dobro poznatoj nestašici u određenom vremenskom periodu. Mi takođe imamo ovu municiju, ali to nismo radili. Ali, naravno, ako se bude primenjivala protiv nas, zadržavamo pravo na recipročna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dejstva", rekao je Putin za televiziju "Rusija 1".

Šef države je uveren da isporuke kasetne municije Kijevu i njeno korišćenje treba smatrati zločinom.

"Što se tiče kasetne municije, sama američka administracija je pre izvesnog vremena dala ocenu ove municije. Sama administracija SAD je upotrebu kasetne municije tada nazvala zločinom. Mislim da se prema tome tako treba i odnositi", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija ima prilične zalihe razne vrste kasetne municije.

Govoreći o američkim isporukama kasetne municije Kijevu, Putin je rekao da oni to čine zbog nedostatka municije.

On je podsetio da "ukrajinska vojska dnevno troši do 5-6 hiljada granata kalibra 155, dok SAD proizvode 15 hiljada mesečno".

"Nemaju dovoljno, a i Evropi ih već nedostaje. Ali nisu našli ništa bolje nego da predlože upotrebu kasetne municije", ocenio je Putin.

Generalni direktor za operacije Združenog štaba američke vojske Daglas Sims oizjavio je u četvrtak da Ukrajina dobija kasetnu municiju ne samo od SAD, već i od drugih zemalja.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je 7. jula da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini kasetnu municiju.

Kasetna municija zabranjena je međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, izuzimajući SAD i Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.