Putin i Porošenko postigli dogovor o gasu

Izvor: Mondo, 17.Okt.2014, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Porošenko postigli dogovor o gasu

U pregovorima o gasu postignut je napredak, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin novinarima u Milanu na Azijsko-evropskom samitu u okviru kog je razgovarao sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Foto: AP Photo/Luca Bruno

"Da, zaista smo mnogo pažnje posvetili ovim pitanjima i postoji napredak", rekao je Putin i objasnio da se napredak sastoji u dogovoru sa ukrajinskim partnerima o uslovima obnavaljanja isporuka gasa Ukrajini, bar u zimskom periodu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Usaglašeni su svi parametri tog dogovora. Pitanje je u praznoj kasi Ukrajine, dodao je on.

Putin je istakao da Ukrajina Rusiji duguje najmanje 5,5 milijardi dolara za gas, ali je Rusija spremna da retroaktivno da popust od 100 dolara za hiljadu kubnih metara, rezultat čega će biti smanjen duga na 4,5 milijardi dolara.

On je dodao da Rusija na taj način izlazi u susret Ukrajini i očekuje da Evropska unija pomogne Ukrajini da prevaziđe finansijski problem.

"Mi shvatamo finansijsko stanje ukrajinskih partnera. Vidimo da imaju problem sa gotovinom. Izašli smo im u susret u određenoj meri i smatramo da naši evropski partneri, Evopska komisija, mogu, a po mom mišljenju i treba, da podmetnu rame Ukrajini i pomognu joj da reše probleme sa gotovinom", rekao je ruski predsednik.

Predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko kao i lideri EU sastali su se više puta na marginama evro-azijskog samita u Milanu, u najnovijem pokušaju razrešenja krize na istoku Ukrajine.

Putin je prethodno rekao i da je jutrošnji sastanak bio "pozitivan".

"Bilo je dobro, bilo je pozitivno", rekao je novinarima Putin uz osmeh, posle razgovora sa Porošenkom kojem su prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland, britanski i italijanski premijeri Dejvid Kameron i Mateo Renci i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su razgovori bili "zaista teški, puni nerazumevanja, neslaganja ali su i pored toga u toku, razmena mišljenja je u toku".

Prema Peskovu, neki učesnici radnog doručka pokazali su "potpunu nespremnost da razumeju realnost u jugoistočnoj Ukrajini".

Merkelova je rekla da strane nisu postigle značajan napredak u razgovorima sa Rusijom u vezi razrešenja ukrajinskog konflikta ali da će razgovori biti nastavljeni.

"Nastavićemo razgovore. Bilo je napretka o nekim detaljima, ali glavna temaje kontinuirano kršenje teritorijalnog integriteta Ukajine", rekla je nemačka kancelarka.

Premijer Italije Mateo Renci rekao je posle susreta Putina i Porošenka da je učinjen izvestan napredak, ali da ostaju "mnoge razlike", dok je predsednik Evropske komisije Žože Manuel Barozo razgovore ocenio kao "pozitivne i uspešne".

Barozo je rekao je da će Rusija, EU i Ukrajina nastaviti kontakte da bi rešili konflikt na istoku Ukrajine.

On je ponovio da su ključni faktori za normalizaciju situacije u Ukrajini - prekid vatre, sprovođenje sporazuma iz Minska, kontrola granice, započinjanje političkog procesa i parlamentarni izbori u celoj zemlji, uključujući i jugoistok zemlje.

Italijanski premijer, koji je i upriličio sastanak sa Barozom, rekao je da su Nemačka, Francuska i Italija zatražile uspostavljanje međunarodne kontrole na granici Ukrajine i Rusije.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej ocenio je da ima pozitivnih dešavanja po pitanju rešavanja ukrajinske krize.

"Ono što smo se već dogovorili je protokol iz Minska o prekidu vatre, pri čemu mirovni plan ima ključni značaj", rekao je Rompej, koji je dodao da "sprovođenje, sprovođenje, sprovođenje, to su ključne reči".

Prema njegovim rečima, lideri su se na radnom doručku saglasili da će nastaviti razgovore o dva glavna pitanja vezana za ukrajinsku krizu a to su organizovanje izbora u predstojećim sedmicama i mesecima, kao i nadgledanje rusko - ukrajinske granice.

U Milanu se održava dvodnevni evro-azijski samit, na kojem je prisutno oko 50 lidera Evrope i Azije.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.