Putin i Netanijahu otkrili spomenik braniocima Lenjingrada u Jerusalimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2020, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Netanijahu otkrili spomenik braniocima Lenjingrada u Jerusalimu

Ruski predsednik Vladimir Putin i izraelski premijer Benjamin Netanijahu otkrili su danas spomenik "Sveća sećanja" u centru Jerusalima odajući počast herojskom podvigu branilaca i stanovnika opkoljenog Lenjingrada u Drugom svetskom ratu, preneo je TAS S.

Spomenik je podignut u jednom od najvećih parkova, koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, Vrhovnog suda i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kneseta (parlamenta).

Rusija i Izrael ogorčeni su pokušajima negiranja holokausta i revidiranjem rezultata Drugog svetskog rata, izjavio je Putin na ceremoniji otvaranja spomenika.

"Želeo bih da napomenem sa zahvalnošću i priznavanjem da Izrael posebnu pažnju pridaje očuvanju istine o odlučujućem doprinosu Sovjetskog Saveza pobedi nad nacizmom", rekao je Putin i dodao sa su u Izraelu, kao i u Rusiji, ljudi zabrinuti, uznemireni i ogorčeni pokušajima negiranja holokausta, revidiranjem rezultata Drugog svetskog rata i opravdavanjem ubica i zločinaca.

Spomenik otvoren u Jerusalimu simbol je "dubokog zajedničkog sećanja", naglasio je Putin.

Opsada Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga počela je 8. septembra 1941. i trajala je 872 dana.

Prema različitim procenama, između 641.000 i milion stanovnika Lenjingrada je preminulo usled gladi, bombardovanja i artiljerijskog granatiranja.

Rivlin: Borba protiv antisemitizma se ne može voditi bez Rusije

Izraelski predsednik Ruven Rivlin pozvao je danas na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na zajedničku borbu protiv antisemitizma ocenivši da nema šanse da se u tome postigne uspeh bez učešća Rusije.

"Osećamo duboko uzbuđenje dok slavimo 75. godišnjicu oslobađanja Osvjenćima (Aušvica)", rekao je Rivlin na televiziji i dodao da na svetskoj sceni postoji zajedničko razumevanje da su bilo kakve manifestacije antisemitizma, ksenofobije i fašizma nedopuštene, preneo je TAS S.

"Veoma je važno da obezbedimo da se borimo protiv antisemitizma zajedno", kazao je on.

On je istakao da se ta borba ne može voditi ukoliko Rusija ne uzme aktivno učešće u njoj.

"Gospodine predsedniče, veoma nam je drago što smo vas ovde dočekali", rekao je Rivlin Putinu i naglasio da želi da izrazi svoje zadovoljstvo naporima koje on ulaže.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.