Putin: Vašington pokušava da neutrališe Ruski nuklearni potencijal

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Nov.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Vašington pokušava da neutrališe Ruski nuklearni potencijal

SOČI- Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da SAD pokušavaju da "neutrališu ruski nuklearni potencijal" raspoređivanjem raketnog štita u Evropi.

"Odgovori da je svrha štita zaštita od nuklearnih prijetnji Irana i Sjeverne Koreje samo su paravan koji prikriva suštinu raketnog štita NATO-a. To je neutralizacija potencijala drugih nuklearno osposobljenih država, ne SAD ili njenih saveznika, već prvenstveno Rusije", rekao je Putin.

Putin je na sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u Sočiju posvećenom nacionalnom vojnom razvoju rekao da SAD pokušavaju da ostvare stratešku vojnu superiornost, sa svim posljedicama koje tako nešto podrazumijeva, prenosi "Raša tudej".

Putin je rekao da će kao odgovor Rusija preduzeti neophodne mjere jačanja svog raketnog sistema odbrane.

"U prvoj fazi razvićemo oružje koje može da probije bilo kakav raketni štit", rekao je predsjednik Ruske Federacije.

Putin je podsjetio da je ruska vojna industrija u posljednje tri godine kreirala i uspješno testirala širok dijapazon oružja koje može da dejstvuje protiv višeslojnog raketnog sistema odbrane.

Putin je istakao da su ruske zabrinutosti zbog američke raketne odbrane "bile ignorisane".

"Istakli smo u više navrata da su te mjere, odnosno postavljanje raketnog štita, samo pokušaj da se potkopa princip nuklearnog pariteta i destabilizuje postojeći svjetski i regionalni poredak", istakao je Putin.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.