Putin: Čudna presuda Navalniju

Izvor: B92, 02.Avg.2013, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Čudna presuda Navalniju

Moskva -- Čudno je da je Aleksej Navalni osuđen na pet godina zatvora zbog pronevere, dok je drugi osumnjičeni u istom slučaju osuđen na uslovnu kaznu, izjavio Putin.

"Čini mi se čudnim da jedan od učesnika u ovom slučaju, koji je sarađivao sa istragom (Vjačeslav Opalev) dobio uslovnu kaznu od četiri i po godine, a drugi (njegov najveći kritičar, opozicionar Aleksej Navalni) pet godina zatvora", rekao je ruski predsednik koji je prvi put javno rekao nešto o ovoj presudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Putin je ipak dodao da "ne prati te stvari svakodnevno".

Nezavisni analitičar Dmitrij Oreškin rekao je za moskovski radio Eho da ova Putinova izjava nagoveštava da bi Kremlj mogao malo da popusti stav prema ruskom opozicionaru, kandidatu za gradonačelnika Moskve na izborima 8. septembra.

Aleksej Navalni, koji je 18. jula osuđen na pet godina zatvora zbog malverzacija dok je bio na javnoj funkciji, ne odustaje od kandidature za gradonačelnika Moskve. On je dan nakon presude pušten iz pritvora do pravosnažnosti presude.

Suđenje je počelo 17. aprila. Navalni (37) je bio optužen da je proneverio 16 miliona rubalja (400.000 evra) u državnoj drvoprerađivačkoj firmi "Kirovles" dok je radio kao savetnik guvernera 2009.

Pjotr Oficerov, direktor firme kojoj je "Krivoles" prodavao drvo po ceni ispod tržišne, osuđen je na četiri godine zatvora, dok je bivši direktor "Krivolesa" Vjačeslav Opaljov osuđen u decembru 2012. na četiri godine zatvora uslovno, što su zvaničnici objasnili time da je postigao dogovor sa tužilaštvom.

Navalni se borio protiv korupcije i insipirisao masovne proteste protiv Kremlja u decembru 2011. Nedavno je izjavio da bi voleo da se kandiduje i za predsednika Rusije.

Odbrana Navalnog i brojni opozicionari smatraju da je proces montiran i da je njegov cilj bio da skloni sa političke scene jednog od najžešćih kritičara predsednika Putina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin presudu protiv Navaljnog nazvao "čudnom"

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2013

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas izjavio da mu je čudno što je njegov najveći kritičar Aleksej Navaljni osuđen na pet godina zatvora, dok je čovek kome se sudilo u istom tom slučaju (Vjačeslav Opalev) dobio uslovnu presudu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Putin: Čudna presuda Navalniju

Izvor: Akter, 03.Avg.2013, 00:41

Čudno je da je Aleksej Navalni osuđen na pet godina zatvora zbog pronevere, dok je drugi osumnjičeni u istom slučaju osuđen na uslovnu kaznu, izjavio Putin

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.