Pusi rajot traže dodatne sankcije protiv Putina

Izvor: Blic, 07.Maj.2014, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusi rajot traže dodatne sankcije protiv Putina

Dve članice ruske pank grupe Pusi rajot zatražile su u američkom Kongresu da Amerika na listu ruskih zvaničnika protiv kojih su podignute sankcije doda još 16 imena funkcionera koji, kako su rekle, krše ljudska prava.

Pred kamerama i reporterima Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina izjavile su da ruski predsednik Vladimir Putin kršeći ljudska prava nanosi štetu njihovoj zemlji, prenosi AP.

"Putin ne vodi Rusiju ka stabilnosti, već u potpunu nestabilnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i haos", izjavila je Tolokonjikova.

Ove dve članice pank grupe bile su uhapšene 2012. nakon što su u centralnoj moskovskoj crkvi izvele performans kojim su se podsmevale Putinovoj vlasti. U zatvoru su provele skoro dve godine, ali od kako su puštene na slobodu nastavile su da ukazuju na to da u Rusiji nema dovoljno slobode i da se vlast oštro obračunava sa svojim protivnicima.

One su izjavile da su u Rusiji zatvorenici zlostavljani, kao i da su neki pod obaveznom psihijatrijskim tretmanom. Tolokonjikova i Aljohina su izražile nadu da će pritisak javnosti zaustaviti takvo maltretiranje.

"Ćutanje je najopasnije za političke zatvorenike", rekla je Tolokonjikova.

Među imenima za koje su zatražile sankcije je i ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev, zvaničnici umešani u sudski progon učesnika u velikim antivladinim protestima u Moskvi 2012. godine, kao i zvaničici iz zatvoru u kojima su boravile njih dve.

Članice Pusi rajot su pola sata bile među senatorima u Kongresu, a ispraćene su uzvicima da su heroji.

Američka vlada, prema zakonu, može zamrznuti imovinu i zabraniti ulazak u SAD ruskim zvaničnicima za koje se smatra da krše ljudska prava. Trenutno je 18 ruskih zvanicnika na takvoj javnoj listi, ali postoji i tajna lista.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.