Pupak krije stotine dosad nepoznatih bakterija

Izvor: Blic, 06.Jul.2011, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupak krije stotine dosad nepoznatih bakterija

Prikupljajući uzorke DNK iz ljudskog pupka, američki naučnici otkrili su 1.400 kultura bakterija, medju kojima su 662 dosad nepoznata mikroba, a neki su tako retki da se mogu naći samo u okeanima ili u tlu Japana, prenosi "Foks njuz".

Tim istraživača u okviru Projekta biološke raznolikosti pupka (The Belly Button Biodiversity Projecta), koji je pokrenut na Univerzitetu Severne Karoline, otkrio je u brisevima iz pupka volontera veliki broj različitih kultura bakterija od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojih je skoro polovina do sada bila nepoznata.

Cilj projekta je bio da se ljudi zainteresuju za mikrobiologiju i da se umanji njihov strah od mikroba koji izazivaju bolesti, ali je on otkrio i mnoštvo novih informacija o mikroorganizmima koji žive na i u ljudskom telu.

Jedan od volontera sa čijeg pupka je uzet bris je pisac naučnih publikacija Karl Zimer.

Na njegovom pupku su otkrivene čitave kolonije bakterija od kojih su neke do sada pronađene samo u okeanima ili u tlu Japana koji Zimer, kako kaže, nikada nije posetio.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pupak krije stotine bakterija

Izvor: B92, 06.Jul.2011

Prikupljajući uzorke DNK iz ljudskog pupka, američki naučnici otkrili su 1.400 kultura bakterija, među kojima su 662 dosad nepoznata mikroba, a neki su tako retki da se mogu naći samo u okeanima ili u tlu Japana, prenosi "Foks njuz"...Tim istraživača u okviru Projekta biološke raznolikosti pupka...

Nastavak na B92...

Pupak krije stotine bakterija

Izvor: medio.rs, 07.Jul.2011, 12:51

Prikupljajući uzorke DNK iz ljudskog pupka, američki naučnici otkrili su 1.400 kultura bakterija, među kojima su 662 dosad nepoznata mikroba, a neki su tako retki da se mogu naći samo u okeanima ili u tlu Japana, prenosi "Foks njuz".

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.