Pumpe i kladionice magnet za lopove

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Avg.2014, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pumpe i kladionice magnet za lopove

BANJALUKA - Benzinske pumpe i sportske kladionice bile su najčešće na meti razbojnika u RS u prvih šest mjeseci ove godine, tokom kojih je ukupno prijavljeno 59 razbojništava, potvrđeno je iz MUP-a RS.

Opljačkano je u tom periodu 14 benzinskih pumpi, iz kojih su lopovi odnijeli 58.793 KM, kao i 14 sportskih kladionica, koje su oštećene za 14.150 maraka.

"Po učestalosti razbojništava slijede trgovine, njih četiri, iz kojih je odneseno oko 2.400 KM", naveli su iz MUP-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << RS.

Ljubo Stević, predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, potvrdio je da značajan broj ovih objekata ima video-nadzor, ali da ni to razbojnicima ne predstavlja veliki problem.

"To njima ne smeta, oni idu u objekte kao da video-nadzor ne postoji", kaže Stević.

Prema njegovim riječima, nijedna privatna benzinska pumpa ne osigurava svoj pazar kod neke od osiguravajućih kuća, ali to čine državne pumpe.

"Kad je riječ o policiji, oni rješavaju ove slučajeve. Obilaze pumpe, u civilu ili u službenim vozilima, i preduzimaju druge preventivne mjere. Zadovoljni smo radom policije u ovom segmentu", naglašava Stević.

On je potvrdio da vlasnici benzinskih pumpi svojim radnicima savjetuju da se iz bezbjednosnih razloga ne suprotstavljaju naoružanim razbojnicima.

"Kada je riječ o ciframa koje razbojnici u ovakvim slučajevima odnesu, to sve zavisi od perioda kad uđu u objekat", istakao je Stević.

Što se tiče iznosa koji su lopovi krali od radnika benzinskih pumpi, rekord je zabilježen početkom juna, kada su trojica maskiranih razbojnika opljačkala benzinsku pumpu "Nešković" na banjalučkom tranzitu, odakle su, prijeteći pištoljima, od radnika oteli vreće sa 35.000 maraka.

Riječ je o pazaru koji je prikupljen tokom vikenda, a koji je radnici trebalo da polože u banku, ali su ih razbojnici presreli tačno u trenutku kada su krenuli da voze novac.

Značajan broj pumpi ima video-nadzor, ali to razbojnicima ne predstavlja veliki problem

"Radnik je stavio vreće s pazarom u auto i krenuo da ga odveze u banku. Sto metara od pumpe presreli su ga lopovi, koji su bili u bijelom golfu 4. Dvojica su izašla iz auta i otela pazar od radnika, dok ih je treći čekao u vozilu", ispričao je tada naš izvor, upućen u istragu.

Radnik na jednoj benzinskoj pumpi ispričao nam je da strahuje kad sam radi noćnu smjenu jer, kako ističe, nikad ne zna koliko je bezbjedan, budući da su lopovi sve brutalniji.

"Dešava se da u sitne sate, kad svi spavaju, dođe vozilo sa par mladića pred pumpu. Ja, kao radnik, tada izađem da ih uslužim, ali, iskreno, nije mi svejedno, pogotovo što se često čuje kako su opljačkali neku od benzinskih pumpi", ispričao nam je taj radnik.

Njegovo mišljenje dijeli i radnica u sportskoj kladionici, koja pojašnjava da, čim padne noć, ona postane nervozna.

"Kako ne bih kad ni sama više ne znam koliko su kladionica opljačkali. Donose i vatreno oružje i noževe. Nije lako meni suprotstaviti se razbojnicima. Ne znam šta da vam kažem, raditi se mora, ali ovo je dosta opasno zanimanje", kaže ta radnica.

Prema podacima policije, gledano po centrima javne bezbjednosti najviše razbojništava od početka januara do kraja juna dogodilo se na području CJB Banjaluka, i to 23, dok je u istom periodu najmanje pljački zabilježeno na području CJB Trebinje, tek dvije.

Kako pritom ističu iz MUP-a RS, u prvih šest mjeseci zabilježeno je blago povećanje broja razbojništava. Naime, bilo ih je za pet više nego u istom periodu prošle godine.

"Kod ovih krivičnih djela koeficijent ukupne rasvijetljenosti je oko 52 odsto", naveli su iz MUP-a RS.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.