Pucanje na Božić bilo zabranjeno još 1841.

Izvor: Radio 021, 07.Jan.2015, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pucanje na Božić bilo zabranjeno još 1841.

Pucanje u ponoć na Badnje veče i na Božić je stari običaj koji pojedincima predstavlja pravo uživanje, ali većini ipak izuzetno smeta.

Izgleda da je stanje stvari bilo isto i 1841. godine, kada je doneta zabrana ovakve vrste slavlja Hristovog rođenja u Beogradu. Pre skoro dva veka doneta je Zabrana pucanja o Božiću, a ovaj dokument je juče objavljen na Fejsbuk stranici Istorijskog arhiva Beograda.

Da je našim sugrađanima smetala pucnjava i u 19. veku jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se vidi u tekstu zabrane, koja predviđa kaznu svakome ko bude pucao u slavlju.

Istoričar Čedomir Antić objašnjava za "24 sata" da je ovakva zabrana u potpunosti na mestu. "Sasvim je logično da na javnom prostoru bude zabranjeno pucanje, jer ispaljen metak uvek mora negde da završi, pa tako može da dođe do raznik nesreća. Srbija je u 19. veku bila ozbiljna država, a Beograd je tada bio jako mali, imao je svega oko 15.000 stanovnika", ističe on.

Iako se danas sve češće umesto pušaka koriste petarde, ni one nisu bezopasne kao što su pokazali mnogobrojni slučajevi povreda usred slavlja sa opasnom pirotehnikom. Međutim, još uvek ima onih koji se drže stare tradicije, pa tačno u ponoć ispale po nekoliko metaka.

"Pre nekoliko godina je bio slučaj pogibije koji policija dugo nije mogla da reši, da bi na kraju shvatili da osoba nije namerno upucana, već je neko ispalio metak u vazduh, a on je zalutao i okončao jedan život", priseća se sagovornik "24sata".

Tradiciju pucanja preuzeli smo iz turske kulture, a da ljudima to sve više smeta svedoče i mnogobrojne žalbe na društvenim mrežama.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.