Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2016, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puč u SDSu ili potraga za novom snagom?

ISTOČNO SARAJEVO, BANJALUKA - Dok iz SDSa najavljuju unutarstranačke izbore koji će biti okončani do maja naredne godine, analizu loših izbornih rezultata, "čistku" u opštinskim odborima i kandidiraju Vukotu Govedaricu za novog šefa stranke, Ognjen Tadić, nekadašnji član Predsjedništva SDSa, tvrdi da se "vrši puč koji i dalje traje".

Nakon što je u Istočnom Sarajevu u subotu održana sjednica Glavnog odbora SDSa, osvanulo je Tadićevo dugačko pismo članstvu stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u kojem ih između ostalog ubjeđuje da ostavka Mladena Bosića nije dobra ideja, te da je upozoravao da se stranka izgubila još nakon opštih izbora 2014, ali da su kao hipnotisani nastavili dalje.

Tadić je za "Nezavisne" kazao da on jeste potpisnik tog pisma, ali da ga on nije poslao medijima, nego na adrese članova SDSa. On tvrdi da je na sceni puč protiv zdravih političkih vrijednosti koji ima cilj da SDS pretvori u još jednu od stranaka "koje su pod potpunim uticajem mafijaških pipaka i papaka obavijenih oko politike".

"Nemate pravo na to jer stranka nije vaša, nego pripada narodu Republike Srpske", kaže Tadić u pismu.

Tvrdi da ne brani Bosića, te se požalio da s njim nema komunikaciju kakvu bi trebalo da ima, a imajući u vidu tračeve koji govore da iza svega u SDSu stoji on. Upozorio ga je, kaže, na neke ljude, ali mu Bosić nije vjerovao.

"Vidjeli smo se u proljeće ove godine kada sam mu rekao da je stanje krajnje loše zbog svih neispunjenih obećanja, nesposobnosti, kompromitacije i gluposti jednog broja naših kadrova, i da on pod hitno treba podnijeti ostavku na funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma kako bi se u punom kapacitetu bavio strankom, da Mektića, koji je već tada bio na granici javne prihvatljivosti i bez ozbiljnih rezultata, treba poslati za ambasadora u Beograd, da Lazara Mirkića treba inkorporisati kao delegata u Dom naroda, da Darka Babalja treba prebaciti u Predstavnički dom na Bosićevo mjesto u Kolegiju Doma, a da Aleksandru Pandurević kao jedino očuvano lice koje se povezuje sa borbom protiv korupcije treba izabrati za ministra bezbjednosti BiH", stoji, između ostalog, u Tadićevom pismu.

U pismu on komentariše i izgubljene izbore u Višegradu, Bijeljini, Trebinju, te mnoge druge teme.

Tadić daje i smjernice šta treba da se radi, pa predlaže, između ostalog, smjenu svih potpredsjednika SDSa, i to ne zbog neposredne odgovornosti za izborni rezultat, jer je  svaki odbor odgovoran sam po sebi, nego zbog toga što su svojim međusobnim sukobima, podmetanjima i lažima stvorili situaciju u kojoj je stranci rad bio blokiran skoro na svim nivoima. Predlaže i rekonstrukciju Savjeta ministara BiH nakon što svaki od funkcionera podnese izvještaj o svom radu.

Niko iz SDSa juče nije želio komentarisati pismo Tadića, ali su neki prijedlog kandidata za novog šefa i unutarstranačke izbore ocijenili kao potragu za novom energijom.  Govedarica je u subotu rekao da se neće oglašavati do 23. oktobra.

U SDSu tvrde kako će u narednim mjesecima doći do smjene kompletnih opštinskih odbora u nekoliko opština gdje je SDS izgubio izbore. Nakon sjednice u Istočnom Sarajevu kazali su da nema nikakve vanredne situacije u stranci te da ostaju vjerni Savezu za promjene, ali se ipak raspravljalo o nekim dešavanjima.

Milovan  Cicko Bjelica, potpredsjednik SDSa, ističe da će pojedini opštinski odbori ove stranke biti raspušteni i da će prijedlog o tome koji će to opštinski odbori biti predložiti posebna sedmočlana komisija.

Ova komisija će, prema riječima Bjelice, odmah nakon izbora predsjednika 23. oktobra na sjednici Skupštine stranke u Banjaluci napraviti detaljnu analizu izbornih rezultata ove stranke na lokalnim  izborima.

Tvrdi da je bilo pojedinih lokalnih zajednica gdje jedan dio članica Saveza za promjene nije podržao kandidate tog saveza.

"Recimo, u Šekovićima nije podržan PDPov kandidat, slično je bilo u Kostajnici i Prnjavoru. Svoje kadrove  koji nisu ispoštovali odluke organa stranke SDS će sigurno sankcionisati, a vjerujem da će to učiniti i ostale članice Saveza", rekao je Bjelica i dodao da očekuje da će NDP to učiniti kada je riječ o njihovim odborima u Trebinju.

Dragan Čavić, predsjednik NDPa, kazao je juče da  loši izborni rezultati nisu razlog za raspad ovog saveza, nego su  poruka da treba još čvršće i stabilnije da se udruže partije okupljene oko Saveza za promjene kako bi nastupile naspram poziciji u Republici Srpskoj, ali i adekvatno i dobro pripremile svoj zajednički nastup na narednim opštim izborima 2018. godine.

Momčilo Novaković, član Glavnog odbora NDPa, rekao je da stoji opaska da NDP nije podržao PDPovog kandidata u Trebinju, ali da isto tako PDP nije podržao kandidata Saveza za promjene, nego da je radio protiv Saveza za promjene.

"Odnosi unutar Saveza se moraju mijenjati i potrebna je dodatna snaga i energija. Vjerovatno će doći do sastanka članica Saveza, ali ovdje nije problem promjena personalna predsjednika i izbor novog, nego je problem u promjeni politika. Nije problem u Bosiću ili jedino u njemu ili uopšte nije u njemu, nego u politici", rekao je Novaković.

Ivana Marić, politička analitičarka, ističe da je reakcija SDSa na loše izborne rezultate veoma dobra i demokratska, te da bi i druge stranke trebalo da se  povedu za tim primjerom.

"Mislim da će Vukota Govedarica biti osvježenje za stranku", kaže Marićeva, te tvrdi da se SDSu desilo isto što i SNSDu na prošlim izborima, međutim ova stranka je to prešutjela i krenula dalje.

Marićeva čin SDSa vidi kao iskazivanje odgovornosti, što je, prema njenom sudu, trebalo i drugi da urade, ali nisu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Puč u SDS-u ili potraga za novom snagom?

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2016

ISTOČNO SARAJEVO, BANJALUKA - Dok iz SDSa najavljuju unutarstranačke izbore koji će biti okončani do maja naredne godine, analizu loših izbornih rezultata, "čistku" u opštinskim odborima i kandidiraju Vukotu Govedaricu za novog šefa stranke, Ognjen Tadić, nekadašnji član Predsjedništva SDS-a,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.