Psihološki testovi za buduće katoličke sveštenike

Izvor: Blic, 30.Okt.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psihološki testovi za buduće katoličke sveštenike

Vatikan je danas saopštio da bi budući katolički sveštenici pre stupanja na dužnost trebalo da se podvrgnu psihološkom testiranju koje bi otkrilo ko je od kandidata nepodesan, zbog nemogućnosti kontrolisanja seksualnog nagona ili homoseksualnih sklonosti.



U najnovijem dokumentu Vatikanske kongregacije za katoličko obrazovanje kaže se da je rano otkrivanje "ponekad patoloških" psiholoških mana kod muškaraca pre nego što postanu sveštenici, način da se spreče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tragične posledice, prenosi Rojters. Dekani bogoslovije i drugi crkveni funkcioneri treba da zatraže pomoć stručnjaka ako nisu u stanju da sami izvrše procenu, kaže se dalje u najnovijem dokumentu, drugom za tri godine čiji je cilj ublažavanje posledica afera zbog seksualnih zloupotreba od strane sveštenika koje potresaju katoličku crkvu, javlja Rojters.

Vatikan je saopštio da ispitivanje kandidata od strane psihologa ili psihijatra neće biti obavezno, već da će u svakom pojedinom slučaju crkvene vlasti odlučivati da li je potrebna takva vrsta provere budućeg sveštenika. Test bi trebalo da otkrije "ozbiljnu nezrelost" i neuravnoteženost ličnosti kandidata. Dokument definiše nezrelost kao jaku afektivnu zavisnost, primetno odsustvo slobode u vezama sa drugim ljudima, preteranu rigidnost karaktera, nedostatak lojalnosti, nejasan seksualni identitet, duboko ukorenjene homoseksualne sklonosti itd. i dodaje da bi se u slučaju da se kod kandidata otkrije prisustvo nekog od takvih elemenata ličnosti morao zaustaviti proces stupanja u svešteničku dužnost.

Vatikan je saopštio da nije dovoljno da se utvrdi da je kandidat sposoban za život u celibatu, već da je potrebno proceniti seksualnu orjentaciju potencijalnog sveštenika.

Na novinarsko pitanje zašto kandidati sa dubokoukorenjenim heteroseksualnim sklonostima mogu da služe kao sveštenici, a oni sa dubokoukorenjenim homoseksulanim sklonostima ne mogu, kardinal Zenon Groholevski, šef vatikanskog tela koje je pripremilo dokument, odgovorio je da je homoseksualnost devijacija, nepravilnost i rana koja onemogućuje sveštenike da na pravi način obavljaju svoju dužnost.

Prvi slučaj seksualnog zlostavljanja od strane svešenika otkriven je 2002. godine u Americi, a potom su slični incidenti otkriveni širom sveta. Većina žrtava katoličkih sveštenika bili su dečaci i mladići tinejdžerskog doba. Organizacija žrtava seksualnog zlostavljanja sa sedištem u Americi SNAP saopštila je da najnoviji dokument katoličke crkve "ne ide dovoljno daleko" jer se koncentriše na počinioce, a previđa širi problem, dok je to je nepromenjena crkvena praksa zataškavanja i uživanja hijerarhijske moći koja ne podleže proveri.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.