Prvo zakon o NBS, pa guverner

Izvor: RTS, 03.Jun.2010, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo zakon o NBS, pa guverner

Izbor guvernera biće obavljen tek posle usvajanja novog Zakona o Narodnoj banci, izjavila predsednica Skupštne, Slavica Đukić-Dejanović. Novi Zakon o NBS predviđa veću samostalnost, ali i formiranje novih tela.

Skupština Srbije raspravljaće o izmeni Zakona o Narodnoj banci Srbije najverovatnije u ponedeljak, saznaje RTS. Na toj vanrednoj sednici naći će se i set vojnih i pravosudnih propisa i Zakon o visokom obrazovanju.

Izbor guvernera uslediće tek pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novi Zakon o Narodnoj banci bude usvojen, rekla je za Jutarnji dnevnik predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

Novine u zakonu o NBS predviđaju veću samostalnost Narodne banke, ali i formiranje novih tela.

"Umesto Monetarnog odbora imaćemo Izvršni odbor. Ingerencije Izvršnog odbora će biti delom one koje znamo da su bile u domenu guvernera i Monetarnog odbora. Znači nešto će se proširiti u odnosu na sam Monetarni odbor ranije", rekla je predsednica Skupštine.

Konsultacije u vezi sa Deklaracijom o osudi zločina nad Srbima će biti, ali potrebna su, prema rečima Đukić-Dejanović, 84 poslanika kao predlagača, da bi po hitnom postupku deklaracija mogla da se stavi na dnevni red.

Predsednica Skupštine izrazila je uverenje da će se sa izradom i usvajanjem novog Poslovnika završiti do početka jula.

Ovu nedelju, u republičkom parlamentu, obeležila je generalna skupština Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje.

"To je izuzetno važan događaj, jer razmatra temu o ulozi parlamenata u primeni međunarodnog prava, koje je aktuelna za pitanje Kosova", istakla je Đukić-Dejanović.

Predsednica Skupštine očekuje da rezultati rada u Beogradu budu podsticaj za podizanje ekonomske, političke, kulturne, prijateljske i svake druge saradnje među poslanicima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.