Prvo se čula pucnjava, a onda je usledio užas: Oteto više od 280 đaka

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 10:25

Prvo se čula pucnjava, a onda je usledio užas: Oteto više od 280 đaka

Naoružane osobe otele su više od 280 đaka u napadu na školu na severozapadu Nigerije, rekli su medijima učitelj i meštanin.

Vlasti još nisu saopštile podatak o broju otetih, ali su potvrdile da se desila otmica

Lokalne vlasti nigerijske države Kadune potvrdile su da se juče dogodila otmica u školi Kuriga, ali nisu precizirale koliko je đaka oteto.

Jedan od nastavnika škole Sani Abdulahi rekao je da je osoblje uspelo da pobegne sa brojnim đacima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vreme dok su naoružani ljudi pucali u vazduh.

On je rekao da pokušavaju da utvrde tačan broj otete dece, ukazujući da se u srednjoj školi Kurige vodi njih 187 kao nestalo, a u osnovnoj 125, ali i da se 25 vratilo.

"Više od 280 dece je oteto. Prvo smo mislili da ih je bilo 200 ali posle pažljivog prebrojavanja utvrdili smo da je oteto nešto više od 280 dece", rekao je meštanin Muhamad Adam za Frans pres.

Guverner države Kadune rekao je da za sada ne znaju koliko đaka je oteto.

Organizacija Amnesti Internešenal je osudila otmice u Kaduni i pozvala nigerijske vlasti da zaštite škole.

Poslednjih godina kriminalne bande više puta su napale škole uglavnom u ruralnim zonama u severozapadnim državama Nigerije.

Predsednik Nigerije Bola Ahmed Tinubu došao je na vlast 2023. uz obećanje da će se obračunati za nesigurnošču podstaknutom ekstremističkim grupama, banditima na severoistoku i porastu međuetničkog nasilja u centralnim nigerijskim državama.

Zvanični izvori objavili su juče da su ekstremisti oteli više od 100 žena na severoistoku NIgerije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.