Prvi zbornik naučnih radova posvećenih Milutinu Bojiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2017, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi zbornik naučnih radova posvećenih Milutinu Bojiću

Povodom 100 godina od smrti Milutina Bojića danas će u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biti predstavljen zbornik radova "Poetika Milutina Bojića", prvi zbornik naučnih radova posvećen ovom prerano preminulom srpskom pesniku.

"Poetika Milutina Bojića" sastoji se iz 32 rada podeljenih u sedam poglavlja na 635 strana.

Urednici su prof. dr Jovan Delić i dr Svetlana Šeatović, a zbornik su objavili Institut za književnost i umetnost u Beogradu, Biblioteka "Milutin >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bojić" u Beogradu i "Dučićeve večeri poezije u Trebinju".

Naučne studije književnih proučavalaca iz Srbije, Republike Srpske i Italije usmerene su na poetička i žanrovska pitanja (poezija, drama, prevodi i pozorišna kritika) u sveukupnom Bojićevom opusu, ali se bave i komparativnim pitanjima i zanimljivim problemom recepcije.

Na kraju zbornika je rad koji predstavlja prilog biografiji Milutina Bojića koji je priredio Jovan Pejčić.

Pored predstavljanja zbornika, istoga dana biće otvorena izložba "100 godina Plave grobnice" autorke Olge Ječmenice.

Tom prilikom biće izložen original rukopisa "Plave grobnice" iz 1917. godine, koji je pronađen pre tri godine i čuva se u Biblioteci "Milutin Bojić".

Istog dana u prepodnevnim časovima zaposleni u Biblioteci "Milutin Bojić" odaće poštu velikom pesniku polaganjem venca kraj njegovog spomenika na uglu Palmotićeve i Ulice koja nosi njegovo ime.

Nakon toga vence će položiti i na Bojićev grob na Novom groblju, a polaganju će prisustvovati i najbliži srodnici Milutina Bojića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.