Prvi simpozijum o srpskoj teologiji

Izvor: RTS, 29.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi simpozijum o srpskoj teologiji

Dekan Bogoslovskog fakulteta episkop Irinej Bulović otvorio Prvi simpozijum o srpskoj teologiji. Cilj tog naučnog skupa naučni materijal koji će sažeti pregled i kritiku srpske bogoslovske misli kroz vekove.

Na beogradskom Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu počeo je Prvi godišnji simpozijum o srpskoj teologiji danas.

Otvarajući dvodnevni skup, dekan Bogoslovskog fakulteta, episkop Irinej Bulović, istakao je da je reč o najvećem naučnom skupu koji se održava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od postanka tog fakulteta.

"Cilj skupa je da se stvori naučni materijal koji ćemo konačno, na početku 21. veka, pretočiti u jedno štivo koje će uspeti da sažme pregled i kritiku srpske bogoslovske misli kroz vekove", rekao je episkop Irinej.

Mitropolit Amfilohije Radović istakao je da srpsku teologiju danas nije moguće razumeti bez svesti o važnosti svetosavskog i kosovskog zaveta, koji su, kako je ocenio, usađeni u hrišćanski deo srpskog bića.

Episkop Atanasije Jevtić poručio je da teženja Bogu i pravosalavlju znači i preispitavanje.

"Preispitivanje će dovesti do istine, nema obmane i prevare, to je suština Hrista i pravoslavlja", rekao je episkop Atanasije.

Tokom dva dana simpozijuma neke od tema predavanja i diskusije biće i "Pravoslavlje i modernost: sukob ili saradnja", "O bračnim pravilima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi", kao i "Bogoslovski status etike odnosa prema deci".

Raspravljaće se i "O srpskoj političkoj teologiji u periodu tranzicije", a tema će biti i "Sociologija religije i društvenost religije".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Istraživanje bogoslovskih puteva

Izvor: Danas, 29.Maj.2009

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Beogradskog univerziteta juče je počeo prvi godišnji dvodnevni simpozijum „Srpska teologija danas“, kojim bi, prema rečima dekana ove visokoškolske ustanove episkopa bačkog Irineja (Bulovića) trebalo da se postavi temelj istraživanju bogoslovske misli...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.