Prvi put u Srbiji: Na VMA tromb u plućima razbijen kateterom

Izvor: Telegraf.rs, 20.Jun.2017, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u Srbiji: Na VMA tromb u plućima razbijen kateterom

Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), u saradnji sa kolegama iz Instituta za plućne bolesti Sremska Kamenica, prvi put je urađena mehanička, kateterska trombektomija kod pacijenta (56), saopštila je danas VMA.

Ovom metodom, koja je izvedena na Institutu za radiologiju VMA, kroz kateter su fragmentisane i aspirirane trombne mase iz glavnih plućnih arterija.

Intervencija je bila neophodna jer je pacijent tri dana ranije imao veliku neurohiruršku operaciju - stabilizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << sakruma, nakon čega je dobio masivnu plućnu tromboemboliju.

Pacijent se oseća znatno bolje nakon intervencije i dobro se oporavlja.

Ova metoda je prvi put primenjena u Srbiji i služi za lečenje pacijenata sa teškom plućnom tromboembolijom, koji imaju kontraindikaciju za primenu lekova koji služe za razlaganje tromba.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tim Vojnomedicinske akademije, predvođen pukovnikom prof. dr Slobodanom Obradovićem, bio je u sastavu: potpukovnik dr Siniša Rusović, dr Miodrag Mihajlović, RTG tehničar Renata Čučković i instrumentarka Miladinka Topalović.

Sa Instituta za plućne bolesti Sremska Kamenica učestvovali su: doc. dr Jovan Matijašević, dr Uroš Batranović, RTG tehničar Zoran Elez i instrumentarka Maja Stanojević, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.