Prvi mesec u godini naziv dobio po bogu Janusu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2009, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi mesec u godini naziv dobio po bogu Janusu

BEOGRAD - Januar, prvi mesec u godini, naziv je dobio po bogu Janusu, koji po legendi ima dva lica, a u Srbiji je pun praznika i slava koje se obeležavaju posle božićnog posta.

Za stare Rimljane januar je bio jedanaesti mesec jer je godina do 153. pre Hrista počinjala 1. marta. Na istoku Evrope rado je nekada nazvan "vučjim mesecom", a na zapadu kontinenta zimskim, ledenim ili snežnim.

Stara slovenska imena su mu lednik, svečen, zimec, mali božićnik, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvnik, novoletnik, sredozimen.

Za Srbe u ranijim vekovima januar je bio sečenj, kolozeg ili bogojavljenski mesec. Smatra se da je dobro da je januar jako hladan i snežan, a ne blag i mokar.

Tokom januara, pravoslavna crkva posle Božića 7. januara, narednog dana slavi Sabor Presvete Bogorodice, a dan kasnije svetoga prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Trostruki praznik je 14. januar - Obrezanje Gospodnje, sveti Vasilije Veliki i Nova godina.

Od Božića do Krstovdana, kako se u narodu naziva dan uoči Bogojavljenja, ne posti se u sredu i petak. Krstovdan je prvi postan dan posle Rođenja Hristovog.

Bogojavljenje je 19, a sveti Jovan Krstitelj 20. dana po novom kalendaru.

Časne verige svetog apostola Petra su 29. januara. Taj dan neki slave kao krsnu slavu, dok ga drugi poštuju zbog kulta koji je davno nastao u srpskom narodu. U nekim krajevima praznik nazivaju Južice i verizice i slave ga dva dana.

Svetog Atanasija Velikog crkva obeležava 31. januara, a u Srbiji ga posebno slave Cincari kao svog nebeskog zaštitnika.

Kod Srba je 27. januara po novom, odnosno 14. po starom kalendaru, praznik svetog Save, prvog arhipastira i prosvetitelja srpskog. To je slava srpske škole i đaci ga postuju kao svog pokrovitelja. U Srbiji se tradicionalno taj dana svečano obeležava u školama i raznim naučnim institucijama.

Kod rimokatolika, posle obeležavanja sveta Tri kralja (Bogojavljenja) 6. januara, 13. januara je Krštenje Hristovo, 25. dana januara je spomen obraćenja svetog apostola Pavla.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.