Prvi govor novog predsednika, odmah potkačio Kinu

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 16:53

Prvi govor novog predsednika, odmah potkačio Kinu

Pobednik predsedničkih izbora i ujedno novi lider Tajvana Laj Čing-te održao je prvi govor nakon što se saznalo da je osvojio prvo mesto na današnjim izborima.

Pre prvog govora, Laju je trebalo 20 minuta da se probije do govornice kroz gomilu ljudi koji su čekali njegovo obraćanje. Lai je u svom prvom obraćanju naglasio da je ovo i pobeda demokratije.

"Želim da se zahvalim narodu Tajvana što su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napisali novo poglavlje u našoj demokratiji. Pokazali smo svetu koliko cenimo našu demokratiju. Ovo je rezultat naše nepokolebljive posvećenosti", rekao je Laj.

Osvrnuo se i na spoljne faktore koji su pokušali da utiču na ishod izbora.

"Našim delovanjem tajvanski narod se uspešno odupro naporima spoljnih sila da utiču na izbore. Smatramo da samo narod Tajvana ima pravo da bira svog predsednika. Činjenica da je naša partija osvojila najveći udeo glasova pokazuje da će Tajvan nastaviti da ide pravim putem", rekao je on.

Govoreći o odnosima sa Kinom, Laj je istakao da je dužan da zaštiti Tajvan od pretnji.

"Odlučan sam da zaštitim Tajvan od stalne pretnje i zastrašivanja iz Kine. Održavanje mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza je važna odgovornost. Koristićemo dijalog da zamenimo konfrontaciju sa Kinom", rekao je novi predsednik Tajvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prvi govor novog predsjednika Tajvana, potkačio Kinu: "Odlučan sam"

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jan.2024

Pobjednik predsjedničkih izbora i ujedno novi lider Tajvana Laj Čing-te održao je prvi govor nakon što se saznalo da je osvojio prvo mjesto na današnjim izborima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.