Prvi Patriot u Turskoj

Izvor: RTS, 27.Jan.2013, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi "Patriot" u Turskoj

NATO postavio prvi od šest Patriota na sirijsku granicu. Ovi raketni sistemi postavljaju se da bi se ojačala protivvazdušna odbrana od napada iz Sirije.

U Turskoj je postavljen i stavljen pod komandu NATO prvi antiraketni sistem Patriot, od šest koliko će ih biti instalirano.

Ovi raketni sistemi postavljaju se da bi se ojačala protivvazdušna odbrana od napada iz Sirije.

Danas >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postavljena Patriot baterija, koju je obezbedila Holandija, štitiće grad Adanu od raketa koje bi mogle da budu lansirane iz Sirije.

Turska je žestoki kritičar režima sirijskog predsednika Bašara el Asada, koga pobunjenici pokušavaju da svrgnu već više od više od godinu i po. 

U sukobu, koji su UN proglasile građanskim ratom, prema najnovijim podacima svetske organizacije, stradalo je više od 60.000 ljudi. 

Turska je u novembru zatražila od partnera u NATO razmeštanje raketa Patriot uz granicu sa Sirijom. SAD, Nemačka i Holandija obezbedile su po dve baterije najnovije verzije ovog antiraketnog sistema. 

Preostalih pet baterija koje su planirane za Tursku trebalo bi da budu instalirane i operativne narednih dana, a biće postavljenje u Adani, Kahramanmanmarašu i u Gaziantepu.

NATO je danas istakao da će baterije Patriot služiti samo u odbrambene svrhe. 

Sirija u dosadašnjim sukobima nije ispalila ni jednu zemlja-zemlja raketu na Tursku, a dolazak NATO snaga sa sitemom Patriot u Tursku, blizu granice, ocenila je kao provokaciju. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.