Prve mere nove vlade - smene, štednja, zapošljavanje

Izvor: Press, 08.Apr.2014, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve mere nove vlade - smene, štednja, zapošljavanje

Nova vlada će najverovatnije ukinuti solidarni porez, ali će se umesto solidarnog poreza pristupiti linearnom smanjenu plata svih zaposlenih u javnom sektoru, znači za oko 800.000 građana za 10 do 15 odsto, piše "Blic".

U javnim preduzećima će, ekonomskim merama nove vlade biti napravljeni najveći rezovi do sada, a za manje od mesec dana Vučić će smeniti najmanje polovinu aktuelnih direktora u javnim preduzećima, i to zbog loših poslovnih rezultata koje su ostvarili.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />Polovina direktora će, kako se navodi, biti smenjena, a od druge polovine direktora se traži da preduzeća koja vode u budžet godišnje ubace između 300 i 500 miliona evra.

Javna preduzeća, prema programu buduće vlade, moraju da postanu svesna da im je poveren državni monopol ne da bi oni imali velike plate i troškove i da bi njihovi sindikati bili mirni, već da bi pomogli državi.
Prema pisanju "Blica", više od 90 odsto onih koji sada sede u upravnim i nadzornim odborima neće više primati nadoknade koje su do sada iznosile između 30.000 i 50.000 dinara.

Vučić, kao što je i obećao, penzije neće smanjivati, iako to, kako navodi "Blic" mnogi traže od njega, ali će radnici morati da duže rade pre odlaska u penziju.

Kad je reč o što većem zapošljavanju, jedna od ključnih mera jesu jesu podsticaji poslodavcima za primanje radnika u stalni radni odnos, sistem podsticaja ostaje na snazi sledeće dve godine, očekuje se da ove mere dovedu do novih 50.000 radnih mesta, a to je, kako se navodi, upošljavanje jednog Vršca ili Mladenovca, ali i plate za osam odsto nezaposlenih .

Svako ko zaposli 100 novih radnika, tri godine za radnika neće plaćati obaveze i doprinose već će to ići na teret države, dok će firma plaćati obaveze samo za 30 radnika.

Podsticaji će biti deljeni za zapošljavanje u sledećim oblastima: auto-industrija, poljoprivreda, građevinarstvo i IT sektor.

Prema pisanju "Blica", Vučić je sa svojim ekonomskim stručnjacima i ministrima usaglasio set ekonomskih mera koje će početi da primenjuje odmah po formiranju nove vlade. 

Prvo će uvesti štednju tamo gde to građani s pravom očekuju, ali ni da uvede nove namete na zaposlene u javnom sektoru, ali i da stimuliše one koji hoće da zaposle ljude. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DOBRA VEST: Ukida se solidarni porez. LOŠA VEST: Plate manje 10-15 odsto

Izvor: Blic, 08.Apr.2014

Kako stvari stoje, nova vlada će najverovatnije ukinuti “solidarni porez”. Međutim, to ne znači da novih mera štednje neće biti...Budući premijer Aleksandar Vučić usaglasio je sa svojim ekonomskim stručnjacima i ministrima set ekonomskih mera koje će početi da primenjuje odmah po formiranju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.