Prvanović Bujoševiću: Odgovorni ste građanima, ne Vučiću

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Feb.2020, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvanović Bujoševiću: Odgovorni ste građanima, ne Vučiću

Naučni saradnik Instituta za fiziku i prvi na listi potpisnika apela akademske zajednice za promenu uređivačke politike Radio televizije Srbije, Slobodan Prvanović poručio je generalnom direktoru te medijske kuće da ga "građani podsećaju da je odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti", kao i da je "razlog postojanja medija - javni interes, a ne lični interes, Vaš i Aleksandra Vučića".

"Građani Vas podsećaju da zloupotrebljavate Vaš položaj. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Građani Vas podsećaju da je zloupotreba položaja definisana zakonima Republike Srbije. Gospodine Bujoševiću, građani zahtevaju da se povučete sa mesta koje ste uzurpirali i osramotili", naglasio je Prvanović.

On je naveo i da građani Bujoševića podsećaju da je u obavezi da poštuje pravo građana da saznaju istinu i da "laž nije drugačije mišljenje".

"Klevete koje objavljujete ne spadaju u slobodu mišljenja. Građani Vam poručuju: ne možemo se dogovarati oko istine. Podsećamo Vas da nemate pravo da koristite Javni servis u propagandne svrhe. Podsećamo Vas da nemate pravo da obmanjujete javnost. Podsećamo Vas da nemate pravo da menjate činjenice", rekao je Prvanović.

Kako je još naveo, građani Srbije Bujoševića "podsećaju da je objavljivanje kleveta nespojivo sa novinarskom profesijom" i pozivaju da prestane da "namerne laži Aleksandra Vučića tretira kao informacije".

Prvanović je poručio Bujoševiću da novinar treba da se suprotstavi svakom pritisku na slobodno bavljanje novinarskom profesijom, da novinar treba da se suprotstavi svakom vidu cenzure.

Dužni ste, kako je naveo Prvanović, da zaštiti novinare od svakog oblika cenzure i pritiska, bez obzira na to da li oni dolaze od države ili interesnih grupa, "podsetivši" ga se autocenzura smatra kršenjem profesionalnih i etičkih normi.

"Građani Srbije koji plaćaju pretplatu imaju pravo na časnog i odgovornog direktora, a Vi ste izabrali da budete Barbara. Gospodine Bujoševiću, ostaćete upisani velikim slovima u mračni deo istorije sunovrata slobode medija i zloupotrebe profesije. Građani Vas podsećaju da je sve što činite nespojivo sa novinarskom profesijom. Nije srpski ćutati, gospodine Bujoševiću. Otvorite prozor i pogledajte građane Srbije koji ne kleče kao što to Vi činite", istakao je Prvanović u otvorenom pismu Bujoševiću.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Prvanović u pismu Bujoševiću: Odgovorni ste gradjanima a ne Vučiću, povucite se

Izvor: Beta, 25.Feb.2020

Naučni saradnik Instituta za fiziku i prvi na listi potpisnika apela akademske zajednice za promenu uredjivačke politike Radio televizije Srbije (RTS) Slobodan Prvanović poručio je generalnom direktoru te medijske kuće da ga "gradjani podsećaju da je odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.