Prva strana IT firma u Pirotu

Izvor: RTS, 14.Jun.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva strana IT firma u Pirotu

Ulaganje u IT tehnologije, jedan je od prioriteta Vlade Srbije. Ovaj sektor, u našoj zemlji beleži godišnji rast od 20 odsto, mada i dalje nedostaje oko 15 hiljada stručnjaka. Ulaganjem 7 miliona dinara za opremanje Start up centra u Pirotu, Ministarstvo nauke nastoji da zadrži malde u tom gradu i podrži početnike u IT poslovanju. Poslovnu šansu u informacionim tehnologijama vide pre svih mladi ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Adrian je pre četiri godine iz Kejptauna došao u Pirot rodni grad njegove supruge i odlučio da tu ostane. Nastavio je da se bavi poslom koji je radio u svojoj zemlji - IT tehnologijom i nedavno otvorio firmu u Start up centru.

"Imao sam veliki izbor kandidata.Uposlio sam njih nekoliko, a u narednim mesecima planiram da angažujem još ljudi. Radimo za firme u Africi, Australiji i Velikoj Britaniji. Nadam se da će u bliskoj budućnosti biti još bolje i da će nas institucije podržavati u daljem radu", kaže Adrian Dunbar.
Mladi Piroćanci koji rade u Adrijanovoj firmi, kažu da su veoma zadovoljni poslom jer im pruža mogućnost za dalje usavršavanje u oblasti IT sektora.
"Izazov je veliki s obzirom na to da se radi za veliko tržište, kompanija je dosta velika. Lično za mene izazov je još veći, jer je to neki spoj ekonomije i programiranja, s obzirom na to da se rade aplikacije za računovodstvo i za finansije", navodi Petar Petrović.

„Oduvek sam želela da se bavim programiranjem , na kraju za to sam se i školovala, ali ideja je bila da se vratim u Pirot i evo sada sam dobila priliku da radim ono što volim", kaže Neda Dončić.
U lokalnoj samoupravi Pirota ističu da je razvoj informacionih tehnologija budućnost ali i prioritet, kako bi se, pre svega, uposlili mladi ljudi i ostali da žive u svom gradu.
"Izdvojili smo zajedno sa Nacionalnom službom i ZIP centrom sredstva za nekoliko vrsta obuka. Neke od tih obuka jesu obuke osnovnog i višeg nivoa za IT sektor i novac za opremanje Start up centra", kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.
Na redu je, kažu izrada ozbiljne strategije za razvoj IT sektora jer u sredinama poput Pirota, poslodavci imaju stručnu radnu snagu, dobre uslove i manje troškove, što može biti stimulativno za velike IT kompanije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Maloletničke trudnoće – društveni i zdravstveni problem

Izvor: RTS, 14.Jun.2019

Načelnica Odeljenja dnevne bolnice GAK Narodni front Ana Mitrović Jovanović kaže za RTS da maloletničke trudnoće nisu samo društveni problem, već i zdravstveni. Trudnoće pre navršene 18, pa čak i 20 godine smatraju se visokorizinim, ističe Mitrović Jovanovićeva. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.