Protestovali zbog Orića, tražili opoziv ambasadora

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jun.2015, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestovali zbog Orića, tražili opoziv ambasadora

SARAJEVO - Bivši borci Armije RBiH, boračka udruženja, te Udruženje "Majke enklave Srebrenica" okupili su se u petak ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH kako bi izrazili protest zbog hapšenja Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice.

Naser Orić uhapšen je u srijedu u Švicarskoj, po nalogu Republike Srbije, i nalazi se u ekstradicijskom pritvoru. Na protestnom skupu koji je trajao nešto više od pola sata, a na kojem se okupilo oko 200 osoba, uglavnom bivših boraca i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << članova srebreničkih udruženja, bili su i kadrovi Stranke demokratske akcije.

Tokom protesta zatraženo je da BiH zbog Orićevog hapšenja prekine diplomatske odnose sa Srbijom i povuče ambasadora iz Beograda.

Demonstranti su se potom uputili ka švajcarskoj ambasadi u Sarajevu kako bi zatražili obrazloženje, ali u Ambasadi nisu nikoga zatekli. Novo okupljanje zakazali su u ponedjeljak.

U međuvremenu Ministarstvo pravde BiH je u petak, pod oznakom vrlo hitno, uputilo direktan dopis Saveznom uredu za pravdu Švicarske, tražeći da im dostave informaciju o razlozima hapšenja i zadržavanja Orića.

Goran Salihović, glavni državni tužilac BiH, kazao je da postoji mogućnost da je još na snazi crvena potjernica, na osnovu koje je švicarska policija privela Orića. Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva razgovarao je sa švicarskim ambasadorom u BiH i istakao da je tražio infomaciju pitao ga da li je to novi odnos njegove zemlje prema Bošnjacima i Srebrenici.

Hajnrih Maurer, ambasador Švicarske, kazao je da je Srbija tražila privremeni ekstradicijski pritvor i da nije tačno da ta zemlja nije imala pravnog osnova za hapšenje Orića.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.