Protestna nota Hrvatskoj zbog Tompsona i Kovača

Izvor: RTS, 21.Apr.2016, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna nota Hrvatskoj zbog Tompsona i Kovača

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uručilo je protestnu notu ambasadoru Republike Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjave Mire Kovača, ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, date 16. aprila 2016. godine hrvatskim medijima, u kojima se vređa i omalovažava Republika Srbija.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zvaničnika Republike Hrvatske primena Zakona Republike Srbije opisuje rečima "povijesna perverzija", a Republici Srbiji implicira da je "država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih", navedeno je na sajtu Ministarstva.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra da bi uzdržavanje od takvih ocena sa hrvatske strane ubuduće doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusedske saradnje.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije koristi ovu priliku da ukaže da se u Republici Hrvatskoj gotovo svakodnevno dešavaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osećaj ugroženosti, što je direktna posledica izbegavanja nadležnih organa Republike Hrvatske da takve pojave adekvatno sankcionišu i javno osude.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava posebnu zabrinutost zbog učešća hrvatskog pevača Marka Perković Tompsona na verskoj tribini za mlade u katoličkoj školi u Šibeniku, 16. aprila 2016, i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole, uz pesme "Čavoglave", i "Jasenovac i Gradiška Stara", u kojima se veličaju ustaštvo i upućuju pretnje Srbima.
Ambasador Markotić i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova saglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dve zemlje na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja.
Pesmu "Bojna Čavoglave" komponovao je hrvatski pevač Marko Perković Tompson (nadimak dobio po automatu sa kojim se slikao u spotu) za vreme građanskog rata u Hrvatskoj 1991. godine. Čavoglave, rodno mesto Perkovića, mesto je u Dalmaciji, koje je, početkom devedesetih, bilo na liniji sukoba Hrvata i krajiških Srba. Pesma "Bojna Čavoglave" počinje ustaškim pozdravom "Za dom spremni". 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Protest Hrvatskoj: Kakva "povjesna perverzija"!?

Izvor: Mondo, 21.Apr.2016

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu, Gordanu Markotiću, zbog izjave šefa hrvatske diplomatije Mira Kovača "kojima on vređa i omalovažava Srbiju". Hrvati hladno odgovorili...Foto: Guliver/Getty Images/Istock..MSP smatra neadekvatnim da se...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.