Protestna nota Hrvatskoj zbog Kovača i Tompsona

Izvor: B92, 21.Apr.2016, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna nota Hrvatskoj zbog Kovača i Tompsona

Beograd -- Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protestnu notu hrvatskom ambasadoru u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjave Mira Kovača i predavanja Tompsona.

Kako navode, protestna nota uručena je zbog izjave ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Mira Kovača u kojima on vređa i omalovažava Srbija.

“Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama zvaničnika Republike Hrvatske primena Zakona Republike Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opisuje rečima ‘povijesna perverzija’, a Republici Srbiji implicira da je ‘država iz koje su potekli planovi za ratove devedesetih”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova smatra da bi uzdržavanje od ovakvih ocena s hrvatske strane ubuduće doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusedske saradnje.

“Koristimo ovu priliku da ukažemo da se u Republici Hrvatskoj gotovo svakodnevno dešavaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osećaj ugroženosti, što je direktna posledica izbegavanja nadležnih organa Republike Hrvatske, da ovakve pojave adekvatno sankcionišu i javno osude”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, Ministarstvo spoljnih poslova izražava posebnu zabrinutost zbog učešća hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona na verskoj tribini za mlade u Katoličkoj školi u Šibeniku i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole, uz pesme "Čavoglave" i "Jasenovac i Gradiška Stara", u kojima se veliča ustaštvo i upućuju pretnje Srbima.

Hrvatski pevač Marko Perković Tompson u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku učestvovao je na tribini tokom koje je učenicima puštana njegova pesma „Čavoglave“.

Hrvatsko Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta još se nije izjasnilo o tom incidentu.

“Ambasador Markotić i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova saglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dve zemlje na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja”, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatskom ambasadoru u Beogradu uručena protestna nota

Izvor: Blic, 21.Apr.2016

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjave ministra spoljnih i evropskih poslova Mira Kovača u kojima se vređa i omalovažava država Srbija...Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo spoljnih poslova smatra neadekvatnim...

Nastavak na Blic...

OŠTAR PROTEST SRBIJE: Protestna nota Hrvatskoj zbog Kovača i Tompsona!

Izvor: Kurir, 21.Apr.2016

...Kako navode, protestna nota uručena je zbog izjave ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Mira Kovača u kojima on vređa i omalovažava Srbija..“Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama zvaničnika Republike Hrvatske primena Zakona Republike...

Nastavak na Kurir...

Beograd: Uručena protestna nota Hrvatskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Apr.2016

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopćilo je danas da je uručilo protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjava hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Mira Kovača date hrvatskim medijima "u kojima se vredja i omalovažava Republika Srbija"...Ministarstvo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Srbija rešila da ukori Hrvate: Protestna nota ambasadoru zbog Kovača i Tompsona

Izvor: Vesti-online.com, 21.Apr.2016

Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protestnu notu hrvatskom ambasadoru u Beogradu Gordanu Markotiću, zbog izjave ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Mira Kovača u kojima on vređa i omalovažava Srbiju, kao i predavanja Tompsona u kom se slavilo ustaštvo i pretilo Srbima..."Ministarstvo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.