Protesti u Srbiji: Do kad se može na ulicu bez strategije

Izvor: B92, 13.Jul.2020, 16:34

Protesti u Srbiji: Do kad se može na ulicu bez strategije

Pri kraju prve nedelje protesta na ulicama Srbije, postavlja se pitanje šta je sledeća etapa u ovim demonstracijama i šta će ih razlikovati od dosadašnjih koje su se ugasile.

Počelo je kao okupljanje protiv novog karantina i policijskog časa, prešlo je u protest protiv režima Aleksandra Vučića, pa se došlo do pitanja sa bezbroj odgovora - šta je sledeća etapa protesta u Srbiji.

Još od 20. juna na platou ispred Doma Narodne skupštine protestuje Srđan Nogo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekadašnji član Dveri i narodni poslanik u odlazećem sazivu Skupštine Srbije.

Upitan za narednu etapu, Nogo u odgovoru za BBC na srpskom koristi formulaciju u kojoj je teško identifikovati - subjekat.

"Moraju se formulisati jasni zahtevi, da se oko njih narod okupi.

"Mnogi su predlagali razne zahteve, ali će na kraju sam narod koji dolazi na proteste podržati ono što mu odgovara", smatra Nogo.

Dok se prvih nekoliko dana broj učesnika merio hiljadama, broj demonstranata polako je opadao.

"To je normalno jer protest nema artikulaciju, nema jasan cilj ni plan, a dodatno tome doprinose i represivne mere policije.

"Oni bez razloga tuku i hapse demonstrante i uteruju strah u kosti pa ljudi ne dolaze: narod je nezadovoljan, ali je zastrašen i želeo bi cilj protesta", kaže Srđan Nogo.

Strah je jedan od ključnih pojmova o kojima govori i Borko Stefanović.

"Ovo je klasičan narodni, građanski pokret bez partija, strukture, plana, govornika - nije mnogo drugačiji od nekih drugih koje smo viđali ranije.

"On će poslužiti svrsi da dodatno približi Srbiju željenim promenama, sruši strah kod građana, a utera strah režimu."

I dok se oko neophodnosti formulisanja zahteva učesnici mogu složiti, razlike nastaju kod pitanja ko treba da ih formuliše.

Iako je kod Narodne skupštine sa pristalicama više od tri nedelje, Srđan Nogo kaže da sebe ne doživljava kao vođu protesta.

"Ja sebe vidim samo kao jednog od građana koji učestvuje na protestima.

Tu sam od 20. juna, ali sebe vidim samo kao deo naroda."

Nogo je u subotu saslušan po zahtevu Tužilaštva, ali je pušten bez određivanja pritvora ili podizanja optužnice.

Stefanović, zamenik predsednika SSP, stranke članice opozicionog Saveza za Srbiju koji je bojkotovao nedavne parlamentarne izbore, kaže da na ove proteste dolazi kao građanin i da stranke ne bi trebalo da se mešaju u njih.

"Ja smatram da mi kao opozicija ne treba da ulazimo u proteste - bilo u organizaciju ili liderstvo, što i ne radimo.

"Treba da budemo tu kao učesnici."

Stefanović dodaje i da će se teško iskristalisati lider ovih demonstracija.

"Nema nikakve šanse da neko preuzme protest - ili može nastati pauza, ili može prerasti u druge proteste.

"Režim se kruni pred našim očima", zaključuje on.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Protesti u Srbiji: Do kad se može na ulicu bez strategije

Izvor: Radio 021, 13.Jul.2020

Pri kraju prve nedelje protesta na ulicama Srbije, postavlja se pitanje šta je sledeća etapa u ovim demonstracijama i šta će ih razlikovati od dosadašnjih koje su se ugasile...BBCPojedine večeri u beogradskim protestima protekle su bez sukoba sa policijom, a demonstranti su pozivali na miran protest..Počelo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.