Izvor: Piplmetar.rs, 31.Avg.2023, 03:46

Protesti u Crnoj Gori: Autokolone uz pesmu „Veseli se srpski rode“

M. Čonjagić30.08.2023. 22:21

foto: Printscreen/Vijesti.me
Večeras su u Crnoj Gori održani protesti radi „odbrane izborne volje“ građana.
Viber grupa koja nosi isti naziv, pozvala je građane da se odazovu protestu u vidu auto-kolona kako bi blokirali saobraćaj u većini gradova u Crnoj Gori, a sve zbog formiranja Vlade.
Mandatar Milojko Spajić pozvao je stranke na razgovor radi pravljenja nove Vlade, ali među njima se nije našao bivši Demokratski >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << front, odnosno koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG).
Protest je najvaljen nekoliko dana ranije, a „organizatori“ su često aludirali na avgust 2020. godine kada su u Crnoj Gori vođeni protesti i litije protiv tadašnje Vlade zbog Zakona o slobodi veroispovesti, pozivavši večeras da se odbrani „volja od 30. avgusta“.
Tadašnji omasovljeni protesti bili su jedan od ključnih faktora prvog poraza vladajuće koalicije oko DPS – a, iz kojih je nastala Vlada Zdravka Krivokapića koja je izmenila „sporni zakon“.
Prema pisanju medija, viber grupu „Odbrana izborne volje“ napravio je Nedeljko Peković, koji je 2018. uhapšen zbog krivičnog dela iznude.
Ova grupa broji više od 20.000 ljudi.
Večerašnje autokolone, ili kako ih mnogi zovu, autolitije, održane su u Podgorici, Beranama, Budvi, Herceg Novom, Pljevljima, i mnogim drugim gradovima, a upečatljivo je bilo to što su se u većini ovih mesta, makar na snimcima koji su kružili viber grupom, mogle čuti „srpske“ pesme, od kojih je najčešća bila „Veseli se srpski rode“.
Uz ovo, mogli su se čuti povici „izdaja se ne prašta“.
Nedavno su za Danas govorili politkolog Ljubomir Filipović i zvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević koji su kazali da je srpstvo svedeno na veru u SNS, te da „onaj ko ne veruje u SNS nema pravo da bude Srbin“, kao i to da su ovi protesti imaju za cilj „(nasilno) ugurivanje ZBCG u Vladu“.
Zahtevi Pročitan je spisak zahteva koji glasi:
„Dosadašnji pregovori o formiranju 44. Vlade Crne Gore produbili su nepovjerenje u izborni proces i doveli do nepoštovanja izborne volje građana. U cilju uspostavljanja demokratske vlasti na bazi izborne volje, slobodni narod Crne Gore ispostavlja političkim subjektima, organizacijama i političarima sledeće zahtjeve:
1. Tražimo da se u procesu formiranja buduće vlade poštuje volja građana iskazana na izborima 11. jula, pri čemu podsjećamo da je „Evropa sad“ nastupila sa izrazito antiDPS stavovima što podrazumijeva da ne može većinu za formiranje Vlade da traži sa liste DPS-a ili od tradicionalnih partnera DPS-a koji su participirali u svim vladama režima Mila Đukanovića.
2. Dosadašnji akteri u pregovorima nisu pokazali dovoljan stepen odgovornosti i ozbiljnosti zbog čega tražimo da pregovore vodi narod odnosno Organizacioni odbor sa predstavnicima izbornih lista koje narod izabere;
3. Da Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović oduzme ulogu mandatara Milojku Spajiću ukoliko ne ispoštuje glas naroda i ne pozove naše predstavnike na razgovor i jednostrano krene u formiranje vlasti suprotno izbornoj volji iskazanoj na parlamentarnim izborima 11.juna 2023. godine, i da u tom slučaju mandat povjeri onome koga narod predloži a političke partije avgustovske većine podrže;
4. Koncept buduće vlade mora da se bazira na činjenici da se poštuje avgustovska većina sa jedne strane i da se sastoji od onih činilaca koji su podržali pobjedničkog kandidata na predsjedničkim izborima sa druge strane;
5. Tražimo otpočinjanje hitnog demokratskog dijaloga o budućnosti Crne Gore jer nećemo dozvoliti povratak DPS na vlast u bilo kom formatu i obliku niti dozvoliti da se političke partije i pojedinci koji su njihovi sateliti infiltriraju u vlast jer to predstavlja brutalno kršenje izborne volje.
6. Podsjećamo sve da se po Ustavu Crne Gore ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana pa u skladu sa tim se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja nije odraz izborne volje građana Crne Gore“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.