Protest zbog smanjenja plata

Izvor: RTS, 07.Mar.2012, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog smanjenja plata

Sindikat uprave Srbije predao zahtev Vladi da se izmeni ili ukine uredba o smanjenju zarada određenim kategorijama radnika. Ako ne reše naše zahteve, slede masovni protesti, rekao predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica.

Sindikat uprave Srbije protestovao je ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, zahtevajući izmenu uredbe kojom su smanjene plate većini zaposlenih u lokalnoj upravi.

Na protestu je bilo nekoliko stotina sindikalaca koji su se razišli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nakon što su predstavnici Sindikata predali vladi zahtev za izmenu ili stavljanje van snage uredbu po kojoj bi određene kategorije zaposlenih radnika primale manje zarade u odnosu na primanja iz 2011. godine.

Predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica rekao je da su sindikalci već dva meseca ukazuju na problem, ali da rešenje nije pronađeno.

"Današnji protest je upozorenje Vladi da je to krajni rok za rešavanja naših zahteva, u protivnom mi ćemo pozvati naše članstvo na masovnije proteste", izjavio je Potežica.

Sindikat uprave Srbije ranije je ukazivao da će zbog vladine uredbe, od 30. januara, najslabije plaćeni radnici uprave primati manje od minimalne zarade.

Prema podacima sindikata, uredbom se smanjuje plata radnicima bez kvalifikacija i onima sa srednjom stručnom spremom, najslabije plaćeni zarađivaće nešto više od 16.000 dinara mesečno, što je manje i od obavezne minimalne zarade.

Iz Sindikata uprave rečeno je da je najnovijom uredbom Vlade Srbije plata nekvalifikovanog radnika smanjena za 1.746 dinara, a kvalifikovanog radnika za 2.491 dinar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.