Protest u Prištini: Povređeno 19 policajaca i dvoje demonstranata, napadnute ekipe RTS-a i RTK2

Izvor: Večernje novosti, 24.Jan.2015, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Prištini: Povređeno 19 policajaca i dvoje demonstranata, napadnute ekipe RTS-a i RTK2

Više hiljada Albanaca demonstriralo je u centru Prištine, zahtevajući smenu kosovskog ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, zbog toga što je napadače autobusa sa raseljenim Srbima za Božić u Đakovici nazvao divljacima. Povređeno je 19 policajaca i dvoje demonstranata.Demonstranti su zatražili od kosovskog premijera da smeni Jablanovića ili da podnese ostavku, javlja RTS. Demonstranti su nosili i transparent "Trepča je naša", zbog odluke vlade da povuče odluku o preimenovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << "Trepče" u javno preduzeće.Istaknute su bile i zastave koje simbolizuju tzv. "Veliku Albaniju", identične zastavi razvijenoj tokom utakmice Srbija–Albanija u Beogradu. Kosovska policija upotrebila je suzavac i privela nekoliko učesnika današnjeg protesta u Prištini, a 19 policajaca i dva demonstranta su povređena. Kako su naveli izvori iz policije, privedeni su nasilni demonstranti koji su gađali kamenjem zgradu prištinske Vlade, ali i policajce koji su obezbeđivali skup. Demonstracije su organizovali Pokret "Samoopredeljenje" i Udruženje "Poziv majki" u Đakovici.Lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti zatražio je od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedeljka u 16 časova razreši aktuelnog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića. Pre početka demonstracija, na zidovima dvorišta pravoslavne crkve u Đakovici ispisan je grafit "Oslobodilačke vojske Kosova".NAPADNUTE EKIPE RTS I RTK 2Tokom protesta demonstranti su pokušali fizički da se obračunaju sa snimateljima i novinarima RTS-a i redakcije RTK2, koja emituje program na srpskom jeziku. "Gađali su nas letvama i kamenjem. Pokušali su da nam otmu kameru, kada su čuli da pričamo na srpskom jeziku", prenela je reporterka televizije RTK2 Aleksandra Jovanović. Snimatelj Bojan Košanin pogođen je flašom u ruku, ali nema teže povrede. Policija je ekipi RTK 2 savetovala da se udalji sa demonstracija, jer za njih nije bezbedno. Kako se navodi, ekipa RTK2 ipak je nastavila da prati demonstracije, na kojima su se zahtevalo razrešenje ministra Aleksandra Jablanovića i protestovalo zbog odluke kosovske vlade da povuče odluku o preimenovanju "Trepče" u javno preduzeće. JAHJAGA OSUDILA VANDALIZAM U PRIŠTINI Kosovska presednica Atifete Jahjaga osudila danas je vandalizam jedne grupe demonstranata u Prištini i od organizatora protestnog skupa zatražila da se od distancira od onih koji su napali policiju i naneli štetu kosovskim institucijama i poslovnim objektima u gradu. "Smatram današnje proteste u Prištini demokratskim pravom građana Kosova, da bi izrazili svoje zahteve. Ipak oštro osuđujem vandalizam jedne male grupe demonstranata prema vladi Kosova i privatnim biznisima građana Kosova", navodi se u Jahjaginom saopštenju za medije. Prema njenim rečima, pravo na proteste je neotuđivo pravo koje se garantuje u svakoj demokratiji, međutim nju prati i odgovornost da se sačuva javni red. "Pozivam sve strane za smirenost i političku zrelost", piše u saopštenju Jahjage.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Protest u Prištini: Povređeno 19 policajaca, napadnute ekipe RTS-a i RTK2, kamenovana ambasada Crne Gore

Izvor: Večernje novosti, 25.Jan.2015, 01:56

Više hiljada Albanaca demonstriralo je u centru Prištine, zahtevajući smenu kosovskog ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, zbog toga što je napadače autobusa sa raseljenim Srbima za Božić u Đakovici nazvao divljacima. Povređeno je 19 policajaca i dvoje demonstranata. Policija je privela...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.