Protest rudara ispred vlade u Sarajevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2019, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest rudara ispred vlade u Sarajevu

Grupa od oko 500 rudara iz Zenice i Breze okupila se danas u Sarajevu ispred sedišta Vlade FBiH i blokirala saobraćaj, a pre pregovora u Vladi poručili su da će, ukoliko ne bude rešenja i dogovora, usvojiti odluku o generalnom štrajku.

U tom slučaju najavili su dolazak više hiljada radnika na isto ovo mesto, prenose sarajevski mediji.

Rudari su nezadovoljni primenom kolektivnog ugovora i očekuju jasan stav o novom kolektivnom ugovoru i budućnosti rudnika, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << deset godina nije bilo povećanja cene uglja.

Očekujući da ih na pregovore prime resorni ministar Nermin Džindić i premijer FBiH Fadil Novalić, zviždali su i uzvikivali su: "Novaliću, nije ti ovo 1993., nisu nas tada isterali, neće ni sada" i "Ruši Vladu".

Prošle sedmice Poreska uprava FBiH uputila je konačna rešenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 211 miliona KM, nakon čega je u petak obustavljena proizvodnja u tri zenička rudnika- Stranjani, Stara jama i Raspotočje.

Proizvodnja je svedena na minimum, a rudarima preti neisplaćivanje plata i toplog obroka.

Rudari traže primenu kolektivnih ugovora u rudnicima u Zenici i Brezi, a imaju podršku i kolege iz drugih rudnika u Federaciji BiH.

"Neće nas niko podeliti, svi smo mi zajedno. Ne bude li danas rešenje, idemo u štrajk 13. septembra u Zenici i Brezi, a 23. u generalni štrajk" , rekao je u obraćanju novinarima predsednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

Vlada Federacije BiH kao mogućnost za spas rudnika Mrkog uglja Breza najavila je kreditno zaduženje, dok zenički rudnik nema načina da se kreditno zaduži zbog enormnih dugovanja.

Proizvodnja u rudniku Zenica stoji već peti dan, jer rudari zbog neisplaćenog toplog obroka odbijaju da siđu u jamu.

Policijski službenici Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo obezbeđuju prostor oko zgrade federalne vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.